Közélet

Meglepő jobbikos mondatok az EP-ben

Akárcsak Magyarországon, úgy az európai politikai színtéren is a Jobbik állt elő a magyar pártok közül a legtöbb egyedi - bár többször kétes szakmai megalapozottságú - politikai kijelentéssel az elmúlt hónapban – derült ki a Policy Solutions magyar EP-képviselők munkáját értékelő elemzéséből.

A Policy Solutions elemzése szerint február meglepő eseménye volt az Európai Parlamentben, hogy Morvai Krisztina spontán szavazást kezdeményezett az őt hallgató képviselő körében: kézfeltartással kellett jelezni, hogy ki ért egyet a terrorizmus gyanújával elfogott Budaházy György ügyének európai szintű kivizsgálásával.

Morvai jobbikos képviselőtársa, Szegedi Csanád ugyanebben a hónapban sem szólalt meg az Európai Parlament ülésén, de fogadta irodájában a Közép-Ázsia egyik legdiktatórikusabb országaként számon tartott Üzbegisztán nagykövetét. Az ázsiai ország megítélésének tükrében figyelemreméltó, hogy Szegedi Csanád a találkozó után kijelentette: „figyelemmel kísérte az üzbegisztáni választásokat és meggyőződött annak demokratikus mivoltáról”. Az amúgy legfelkészültebb jobbikos politikusként számon tartott Balczó Zoltán pedig felszólalása során „az Unió meghatározó döntéshozó testületének” nevezte az Európai Bizottságot, holott ez a szerv az uniós jogszabályok kezdeményezésével és végrehajtásával foglalkozik, döntéshozatallal nem.

A hónap fontos eseménye volt, hogy az új Bizottság hivatalba lépésével lezárult az intézményi viták hosszú időszaka az Európai Unióban. Szájer József, a Fidesz EP-delegációjának vezetője ezt a helyzetet ahhoz hasonlította, mint amikor egy számítógépbe új szoftver kerül és a telepítés után megnyomjuk az „újraindítás” gombot.

Az EP februárban adta áldását a Progress mikrofinanszírozási hiteleszköz elindítására - ezt a parlamenti jelentést a szocialista Göncz Kinga gondozta. Már a kampányidőszaknak lehet betudni, hogy a fideszes Őry Csaba jelentős néppárti sikerként könyvelte el ezen mikrohitel-program elindítását, nem említve Göncz Kingát.

A fideszes Győri Enikő több jogalkotói tevékenységével is tett azért, hogy februárban a legaktívabb magyar képviselő legyen. Többek közt az elmúlt hónapban fogadták el az adócsalás és az adóparadicsomok ellen tett javaslatait és véleményt készített az Európai Beruházás Bank 2008-as teljesítményéről is.
Bokros Lajos a biztosi posztok elosztását kritizálta élesen: „Miért szolgálja Európa érdekét az, hogy - különösen válság idején - az ilyen posztok elosztása belső politikai harcok eredményeként történik?” – tette fel a kérdést az MDF miniszterelnök-jelöltje.

balczó zoltán bizottság Szegedi Csanád Morvai Krisztina EP képviselő
Kapcsolódó cikkek