A várható győztes alig-alig mond többet, mint hogy ha jobban kormányozzák majd az országot és kisebb lesz a korrupció, akkor nagyobb áldozatok és főleg megszorítások nélkül ki lehet jönni a bajból. Csakhogy nemcsak rajtunk múlik ez, hanem nagyrészt a világgazdasági helyzeten.

A Magyarországon megvalósult kapitalizmust a magyar társadalom egyre nagyobb része látja igazságtalannak és sikertelennek, valószínűleg minden korábbinál nagyobb feladat vár a következő kormányra. A mostani kabinet jelentősen megvágta a fűtés és a gázár támogatására jutó keretet, ami elfogy áprilisra. Az új kormánynak egy teljesen új támogatási rendszert kell megteremteni, és annak még egyáltalán nincs meg a fedezete. Óriási hiányok vannak a közösségi közlekedésben, az önkormányzati szférában, az egészségügyben. Ha a kormány nem rögtön megszorítással kezdi, akkor nagyobb lesz a hiány, márpedig aligha kezdi.

A legvalószínűbb, hogy lesz növekedés, de a térségben kisebb, mint amekkora a válság előtt volt. Az sem zárható ki, hogy a válságnak jön egy második hulláma. Két dolog változtathat ezen az értékvilágon: okos intézmény-átalakítás - nem doktriner, hanem nagyon megfontolt átalakítás - és a személyes példamutatás. Tehát a felül levők, a nyilvánosság előtt szereplők személyes példamutatása. Ezzel talán ki lehet mozdulni, és talán idővel a régi, sok bajtól szenvedő értékvilágból elindulva előrevezető változásokat lehet elindítani – közölte Tölgyessy Péter a 180 percben.