Közélet

Németország titkolná az Eichmann-dossziét

A német titkosszolgálat továbbra sem hajlandó feloldani azoknak az aktáknak a titkosságát, amelyből kiderülhet, hogyan szökött meg Európából és élt Argentínában a Holokauszt fő szervezője.

Mérföldkövet jelenthet az a per, amelynek keretében egy újságíró arra akarja rákényszeríteni a német titkosszolgálatot, a BND-t, hogy oldja fel az Eicmann-dosszié 50 éves titkosításét. A titkosszolgálat azzal érvel, hogy ha ez megtörténne, az "elijesztene" más szolgálatokat az adatok megosztásától a jövőben – írja a Daily Mail.

A nyilvánosságért kampányolók azonban azt állítják, hogy a titkosítás fenntartása mögött más indok áll. Nevezetesen az, hogy az Adolf Eichmann Argentínába szökését dokumentáló iratokból kiderülhet, hogy a Vatikán és német hivatalnokok közösen segítették a náci vezetőket a szökésben.

Ismert, hogy Alois Hudal Rómában élő német püspök közreműködött a "patkány utak" kiépítésében és több nácit segített a szökésben a második világháború után. Franz Stangl, a Treblinka koncentrációs tábor parancsnoka a brit Gitta Serenynek elárulta, hogy Hudal segítette őt a szökésben.

Adolf Eichmann, az SS vezetője, a koncentrációs táborok fő koordinátora fogságba esett a háború után, de megszökött és Argentínában élt 15 évig, amíg a Moszad egyik alakulata el nem fogta. Eichmannt Izraelbe szállították, bíróság elé állították és 1962-ben kivégezték.

Németország dosszié titkosítás titkosszolgálat Eichmann holokauszt
Kapcsolódó cikkek