Közélet

Parking Kft.: Szükség van a Kossuth téri mélygarázsra

A Parking Kft. egyetért abban Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármesterével, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökség okán 2011 júniusa utánra kellene halasztani a Kossuth téri mélygarázs-beruházást és a felszín rendezését – áll a cég közleményében.

Február elmúltával a túl hosszúra nyúlt engedélyezési eljárás okán a Fővárosi Önkormányzat szakcége már nem lenne képes időben befejezni a beruházást. A Parking Kft. megerősíti a polgármester információját a legfrissebb márciusi javaslatról, amelyet támogat, s amely a jövő héten a Fővárosi Közgyűlés elé kerül. Az elképzelések egybeesnek azzal, amiben az V. kerület irányítója bízik: az uniós elnökség ideje alatt nem lenne építési terület az Ország Főtere. A nemzetbiztonsági beszerzési eljáráson győztes Parking Kft. a már elkészült szakértői tanulmányok, tervek birtokában jövő nyáron kezdene neki a Kossuth tér megújításának - szól a közlemény.

Előzőleg Rogán Antal közölte: támogatja az Országgyűlés elnökének azon javaslatát, mely szerint egy évvel el kellene halasztani a Kossuth téri mélygarázs beruházását. A polgármester mindamellett elmondta: szerinte a beruházást olcsóbbá lehet tenni, de elsősorban azt kell átgondolni, hogy valóban szükség van-e erre a mélygarázsra.

A fő kérdés Rogán szerint az, hogy a Kossuth tér környéken megoldható-e a mélygarázs megépítése. „Ha ez lehetséges, akkor szerintem nem a Kossuth téren kell megoldani a beruházást, hanem mellette”- hangsúlyozta álláspontját a polgármester. A téren ugyanis biztonsági okok miatt a garázs nagy részét le kellene zárni.

A Parking Kft. közleményében viszont úgy érvelt: a Kossuth téri mélygarázsra azért van nagy szükség, hogy az Ország Főtere végre megújuljon, ne csúfítsák el parkoló gépjárművek. A főváros vezető közlekedésszervező szakcége, amely részt vett a parkolási stratégia kidolgozásában, úgy gondolja, a jövőben a kocsik tárolását közterületen kívül kell megoldani. Az ehhez szükséges mélygarázsok építését minél előbb meg kell kezdeni. Hasonlóképp vélekedik a társaság stratégiai partnere, a Levegő Munkacsoport is, amely írásban is támogatja a beruházás megvalósítását. A felszín rendezésével a képviselők, a Parlamentben dolgozó több száz munkatárs, és az évente százezer számra érkező vendég számára megszűnik a felszíni parkolás lehetősége. Másfelől nyugat-európai mintára a belső városrészekben az utcákat és a tereket vissza kell adni a lakosságnak. Éppen ezért támogatja a Parking Kft. Rogán Antal ötletét, s jelenti ki, hogy az V. kerület megálmodta további mélygarázsra a közelben ugyanúgy szükség van, mint a Kossuth térire.

A beruházással végre megújulhat majd az Ország Főtere! A szabályozási környezet és a tervek – Belváros-Lipótváros polgármestere által említett - áttekintését követően nőhet a zöldfelület, csökkenhetnek a költségek. A beruházás 100 százalékban banki finanszírozásból valósulna meg, abban a magántőke nem jelenhet meg. Az adófizetők pénzéből egyetlen forintot sem kéne erre fordítani.

A Parking Kft. ugyanis közel 700 millió forint értékben hajthatna végre közmű korszerűsítést. A tér alatt futó elöregedett víz-, és gázvezetékeket, valamint csatornákat újakra és modernekre cserélheti. A központi dísztér új alapot kaphat, így méltó helyszíne lehet a jelentősebb protokoll eseményeknek és nemzeti megemlékezéseknek. A Parking Kft. – a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület véleményével összhangban – minden költséget vállalva is folyamatosan biztosítaná a 2-es villamos közlekedését. Rétvári Bence, a KDNP fővárosi képviselőjének kérésével összhangban II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát az egyik legnevesebb fővárosi galéria felügyelete mellett közel 40 millió forintért restaurálhatná. A Parking Kft. felkérésére a szintén nemzetközi hírű és nagy múltú FTV Zrt. részletes talajmechanikai és hidrogeológiai szakvéleményt készített. Az elmúlt közel 200 év dunai víz szintjeit tanulmányozta az FTV Zrt., s határozottan tudja kijelenteni, hogy a Duna eddig mért legnagyobb áradása sem befolyásolná károsan az építkezést és annak környezetét – zárul a cég közleménye.

mélygarázs Rogán Antal Kossuth tér Parking Kft.
Kapcsolódó cikkek