Közélet

Végre felmérné az állami vagyont a Jobbik

Egy állami vagyonkataszter elkészítését sorolta első teendői közé Nyikos László, a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltje, akit a párt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján mutatott be Vona Gábor elnök.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt alelnöke az általa felvázolt teendők közül elsőként egy állami vagyonkataszter elkészítését említette, amely megmutatná, hogy hány hektár rétje, földje, nemzeti parkja és mennyi ingatlana van az államnak Magyarországon és külföldön.

"Nem volt tisztességes – sőt semmilyen – elszámoltatás 1990-ben. Az akkor még létező állami vagyont úgy privatizálták, úgy kezdték meg a kárpótlást, hogy nem tudták, mi mennyit ér. Akkor én ezt szakmai hozzá nem értéssel magyaráztam. Húsz év alatt a mindenkori kormány által benyújtott állami zárszámadást mindegyik Országgyűlés, illetőleg a többsége úgy fogadta el, hogy az állami vagyonról gyakorlatilag nem volt benne semmi" - mondta a Jobbik friss pénzügyminiszter-jelöltje a Barikádnak adott korábbi interjújában.

Nyikos László (Kassa, 1943. november 22.) közgazdász, egyetemi docens, az Állami Számvevőszék alelnöke, az UNESCO magyar tagozatának és az MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának tagja.

1967–1968-ban a Ganz Műszer Művek közgazdász gyakornoka, 1968–1973-ban a GMM Terv- Statisztikai Osztály vezetője, 1973-tól gazdasági igazgatója. 1972–1973-ban az MTA  levelező aspiránsa. 1973-tól 1984-ig a Pézügyminisztérium  ellenőrzési főigazgatóságának vezérigazgató-helyettese, majd 1984 és 1988 között a Szakszervezetek Elméleti Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. 1988-ban a bonni Friedrich Ebert Alapítvány ösztöndíjasa. 1988–1989-ben a Szakszervezetek Országos Tanácsának gazdaságpolitikai osztályvezetője. 1989-től 2001-ig az Állami Számvevőszék alelnöke. Jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, az Országos Doktori Tanács tagja. A 2010-es országgyűlési választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom  országos listájának 18. helyezettje.

Jobbik nyikos lászló
Kapcsolódó cikkek