Az elszámoltatás az igazságszolgáltatás dolga, csak az ügyeknek oda is kell kerülniük. Ehhez pedig a felelős magyar kormánynak meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyeket eddig nem tettek meg – utalt a Fidesz-KDNP egyik választási ígéretének, az elszámoltatásnak a megvalósítására  Balsai István fideszes politikus. „Az ügyészek nem ülnek bent a hivatalokban, a szekrények tartalmát nem ismerik, azzal dolgoznak, amit feltárnak nekik, ami hozzájuk megérkezik” – mondta a politikus.
 
A már bejelentett, „tíz plusz egy” ügyön túl, amelyek egy részében már folyik is a nyomozás, sokkal több ügy is a nyomozó hatóságok elé kerülhet Balsai szerint, ha megalakul a Fidesz-KDNP kormányzat. „Sokkal több ügyről van szó, nyolc hónapig végeztük munkatársaimmal a feltáró tevékenységet. A kormányzati negyed ügyétől kezdve, a milliárdos felesleges szakértői megbízások ügye szintén feltárásra kerül” – mondta.
 
Balsai kijelentette: nyilván lesz egy külön kormányhivatal, amely a tényfeltárást folytatja majd, és a gyanús ügyeket az igazságszolgáltatás elé viszi.
 
A sukorói földcsere-ügylet kapcsán, amelyben szintén nyomoz az ügyészség, Balsai úgy nyilatkozott: nem lehet a közvéleményt „ilyen hülyeségekkel traktálni”, hogy egy miniszterelnök (Gyucsány Ferenc volt miniszterelnökről van szó – a szerk.) egy ekkora volumenű egyedi beruházás kapcsán nem emlékszik a részletekre. Hozzátette: a jelenlegi miniszterelnök, Bajnai Gordon ugyanezt mondta, amikor tanúként meghallgatta őt a hatóság. „Mintha összebeszéltek volna, Bajnai és Gyurcsány” – érvelt a fideszes politikus. 
 
„Dokumentumok vannak, nyilván fel lehet frissíteni a memóriát” – szögezte le Balsai. Hozzátette: gyanúsított még nincs az ügyben, szakértői véleményre május környékén számít az ügyészségtől. „Nem kapkodja el az ügyészség, tizennégy hónapja nyomoznak az ügyben. Tizennégy hónap alatt a háborús bűncselekményeket is bíróság elé szokták vinni a világban. Majd eljön ennek is az ideje” – nyilatkozta Balsai István a Duna Televízióban.