Közélet

Feltételekhez köti Pokorni, hogy miniszter lesz-e

Beterjesztik az új Országgyűlésben azt a jogszabály-módosítást, amelynek következtében már az őszi önkormányzati választásoknál megfeleződik a helyi képviselő testületek létszáma – erősítette meg a Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli műsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik alelnöke, Budapest XII. kerületének polgármestere.

Már az őszi önkormányzati választások előtt átvinnék az új összetételű Országgyűlésben azokat a módosításokat, amelyek révén az új helyi képviselő testületek a jelenlegihez képest közel fele akkora létszámmal alakulnának meg – nyilatkozta a Duna Televízió reggeli háttérműsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, polgármester. Pokorni Zoltán úgy nyilatkozott: meghagynák a mai vegyes választási rendszert, tehát mind az egyéni körzetek, mind a listás rendszer érvényben maradna.

A főváros kerületeinek összevonásával kapcsolatos hírekről Pokorni azt mondta: most első lépésben a képviselőtestületi létszámot kell csökkenteni országosan. „Hogy hogyan működtessük Budapestet, mekkora szerepet kapjon a fővárosi önkormányzat és mekkorát a kerületek, kell-e huszonhárom kerület, vagy kevesebb is elég – ezt alaposabban, nyugodtabban meg kell fontolni.

Vállalna-e oktatási miniszteri posztot a Fidesz-kormányban? – hangzott a Hattól nyolcig kérdése. Pokorni Zoltán, az előző Orbán-kormány volt oktatási minisztere úgy reagált: részvétele az oktatáspolitikában elsősorban a leendő miniszterelnöktől függ, aki felkéri a leendő tárcavezetőket. A döntése függ továbbá a jövőben kormányzati struktúrától.
 
Pokorni nyilvánvalóvá tette, hogy csak egy önálló oktatási tárca munkájában vállalna szerepet. „Én az oktatáshoz értek valamelyest. Ha van önálló oktatási tárca, annak a munkájában szívesen veszek részt. Ha nincs, azt már megtanultam, hogy olyat nem csinálok, amihez nem értek” – szögezte le a politikus a Duna Televízió reggeli műsorában. 

Budapest miniszter Pokorni kerület oktatás Fidesz választási rendszer
Kapcsolódó cikkek