Közélet

Gráf József távozik a politikai életből

Öt év kormányzati szerepvállalás után távozik a politikai életből Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter – tudta meg a Dunántúli Napló.

A Dunántúli Naplónak adott interjújában a távozó agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt 5 év célja elsősorban az volt, hogy modern, versenyképes mezőgazdaságot hozzanak létre Magyarországon. Gráf József elmondása szerint ennek elsődleges anyagi bázisát a uniós belépésünk teremtette meg, majd a 2007-13-as tervezési időszak tovább bővítette lehetőségeinket. Mindez 1300 milliárd forintnyi forrást teremtett a hazai agrárium számára, aminek felét tudtuk az általuk megfogalmazott célokra használni.

Gráf József szerint ez nagyon magas arány, hiszen más uniós tagállamok átlagosan rendelkezésre álló forrásaik 25-40 százalékát fordítják fejlesztésekre.

Gráf József elmondása szerint az elmúlt időszakban 80 milliárd forintnyi keret állt rendelkezésre a növénytermesztési technológiák korszerűsítésére. A magyar gazdák ezt maximálisan kihasználták, és ez a 25 százalékos támogatási arány mellett azt jelenti, hogy az összeg négyszeresét fordították fejlesztésekre.

A program keretében cserélődött ki a szántóföldi növénytermesztésben stratégiai szerepet betöltő szárítópark több mint fele. Tizennégy milliárd jutott a kertészet és gyümölcstermesztés fejlesztésére, két lépcsőben további közel 50 milliárd a ráépülő élelmiszer-feldolgozóipar korszerűsítésére.

A távozó agrárminiszter meglátása szerint helyes lépés volt az úgynevezett SPS rendszer bevezetése is.

A jövőt tekintve Gráf József a politikai szerepvállalás helyett inkább hazai és külföldi szakértői megkereséseknek fog eleget tenni.

miniszter mezőgazdaság agrár Gráf József
Kapcsolódó cikkek