Közélet

Megint jön a vasárnapi sorállás?

Második forduló: Legkésőbb május 15-ig lesz végleges választási eredmény

A 18 ezer igazolással szavazásra jogosultból mindössze 3 ezren vetették magukat névjegyzékbe, így megint sorok lehetenek a szavazókörök előtt.

Az első fordulót övező botrányok ellenére az Országos Választási Iroda (OVI) tegnap is megígérte: a választási szakapparátus készen áll arra, hogy törvényesen, szakszerűen, biztonságosan bonyolítsa le vasárnapi második fordulót. Két és félmillió voksolót várnak az urnákhoz. „A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és bekeverése után, legkésőbb május 1-én megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye” – mondta Virág Rudolf. Az OVI vezetője emlékeztetett arra: az április 11-i első fordulóban 119 egyéni mandátumot és 146 területi listás mandátumot tudtak kiosztani. A második fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát.

A területei listákon az első forduló után nem tudtak szétosztani 6 mandátumot, ezek „felcsúsztak” az országos listára, ahol egyébként alapesetben 58 mandátumot osztanak ki. Így az 57 egyéni mandátum mellett 64 kompenzációs mandátum dől el a második fordulóban. Tudni kell, hogy nem lehet töredék szavazatot szerezni a második fordulóban, tehát a vesztesre adott szavazatok elvesznek.

„A 18 ezer igazolással szavazásra jogosultból mindössze 3 ezren vetették magukat névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolással szavazni kívánnak” – mondta Virág Rudolf. Tehát 15 ezer választónak a szavazatszámláló bizottságok előtt ismét hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra kell számítania.

A kígyózó sorok elkerülése érdekében az OVI azt ajánlotta, hogy válasszék szét a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, így gyorsítva a szavazást.

Virág Rudolf szerint ennek ellenére néhány szavazókörben előfordulhat, hogy 19 óráig nem zárnak be, de ott sem lesz jelentős csúszás.

Külképviseleti voksolás 85 helyszínen lesz, összesen 2900 voksolót várnak az urnákhoz. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már ma voksolnak, a többi külképviseleteken vasárnap lesz a szavazás.

Országos szintű lesz a kampánycsend péntek éjféltől, ez azt jelenti, hogy abban a hét megyében is érvényes lesz a tilalom, ahol nem tartanak második fordulós választást. Vasárnap este hét óra után nem sokkal elindítják az internetes tájékoztatási rendszert, amelyen keresztül a választók figyelemmel kísérhetik a választókerületi eredmények alakulását. Tehát elvileg nem ismétlődhet meg az, ami április 11-én történt, amikor a sorbanállók miatt meghosszabbították a kampánycsöndet, így a részeredményeket késve közölték. Ugyanakkor az Országos Választási Bizottság változatlanul úgy látja, hogy „a választási adatok közlésénél fontosabb alkotmányos érdek fűződik a választópolgárok szavazati jogának befolyásmentes gyakorlásához”.

Hiába támadták a rendszert

Elenyésző számú támadás érte a választási tájékoztató rendszert az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában – mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője. Szerinte egyik támadás sem ért célba, egyik sem okozott kárt. Megjegyezte: a támadások „az első hálózati biztonsági elemnél elhaltak”. Az OVI által közzétett adatok csak a gyors tájékoztatást szolgálják, a választás eredményét az illetékes választási bizottságok a papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.

Ahol már szavaznak

Az amerikai kontinensen ma tartják a magyarországi második választási forduló külképviseleti szavazását. Buenos Airesben (Argentína) nyílik először a szavazókör, ahol három voksolót várnak, az Amerikai Egyesült Államokban New Yorkban 151, Washingtonban 33, Los Angelesben 35 választó szerepel a névjegyzékben. Kanadában (Ottawában) 43, Mexikóban (Mexikóvárosban) 1, Kubában (Havannában) 3 voksolót várnak. Vasárnap a többi kontinensen szavazhatnak a külföldi voksolást választó magyarok.

A legtöbben egyébként a második fordulóban is Londonban voksolhatnak: összesen 641 választó szerepel a külképviseleti névjegyzékben. Brüsszelben 278, Dublinban 230, Párizsban 128, Münchenben 120, Hágában 115 voksolót várnak.

A külképviseleti voksolás második fordulójában csak azok a választók voksolhatnak, akik március 19-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és akiknek a lakóhelyük szerinti országgyűlési egyéni választókerületben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.

A legtöbben egyébként a második fordulóban is Londonban voksolhatnak: összesen 641 választó szerepel a külképviseleti névjegyzékben. Brüsszelben 278, Dublinban 230, Párizsban 128, Münchenben 120, Hágában 115 voksolót várnak.

A külképviseleti voksolás második fordulójában csak azok a választók voksolhatnak, akik március 19-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és akiknek a lakóhelyük szerinti országgyűlési egyéni választókerületben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa. -->

Virág Rudolf területi listák országgyűlési képviselő-választás Országos Választási Bizottság kampánycsend
Kapcsolódó cikkek