Közélet

Minek az árát fizetjük? A WSJ és az FT a Fidesz kétharmadáról

A Wall Street Journal a kétharmad lehetőségét és felelősségét emeli ki. A tudósítás szerint Magyarország az elmaradt reformok és a paternalista állam utáni folyamatos vágyakozás árát fizeti.

Kétharmados többséget szerezhet a Fidesz a második fordulóban, így minden akadály elhárul a párt elől, hogy végrehajtsa terveit, amelyekkel leküzdhető az országot sújtó komoly gazdasági visszaesés, az elharapózott korrupció, és a túlzottan kiterjedt közszéra - írja az AP tudósítása alapján a Wall Street Journal.

A tudósítás megjegyzi, hogy a kétharmados többség példa nélküli hatalmat adna a párt kezébe: bármilyen törvényt alkothat a Fidesz, anélkül, hogy az ellenzék jóváhagyását kellen kérni. Az AP a várható változtatások között említi a kormány és az önkormányzatok szerkezetének átalakítását, a környező országokban élő magyaroknak adandó állampolgári jogot és a parlament létszámának megfelezését, a következő köztársasági elnök személyének, az Alkotmánybíróság tagjainak, és más közhivatalok tagjainak megválasztását.

Ez nagy lehetőség, de egyban hatalmas felelősség is, figyelmeztet a hírügynökségnek adott nyilatkozatában Krekó Péter, a Political Capital elemzője is. Ha elbuknak a reformok, akkor a Fideszé a teljes felelősség, amit senkire sem háríthatnak - teszi hozzá az elemző.

A hírügynökség tudósítása szerint Magyarország 20 évvel a kommunizmus bukása után most az elhalasztott reformok, a költséges kampányígéretek, és a paternalista állam utáni folyamatos vágyakozás árát fizeti.

Az AP megemlíti, hogy az ország csak az IMF és az EU közös 20 milliárdos csomagja mentette meg az összeomlástól, és az új kormány előtt álló legnagyobb kihívásnak a rekordnagyságú munkanélküliséget, valamint a 6,7 százalékos (valójában 6,3%) gazdasági visszaesést tartja.

Bár a Bajnai-kormány - az IMF által jóváhagyott - megszorításai stabilizálták a gazdaságot, mindenki arra számít, hogy a Fidesz újratárgyalja a Valutaalappal kötött egyzséget, főleg az idei hiánycélt illetően. A várakozások szerint az IMF elfogadhat egy, a 3,8 százalékánál magasabb hiánycélt, hogy legyen miből konszolidálni a vezsteséges állami vállalatokat, és talán némi adócsökkentésre is mód nyílik.

A Morgan Stanley szerint a Fidesz olyan reformokat indít a módosított hiánycélért cserébe, amelyek nem veszélyeztetik a növekedési kilátásokat, amelyeket Orbán Viktor kulcsfontosságúnak nevezett az első forduló utáni nemzetközi sajtótjékoztatóján.

A Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában nem a megszorítások állnak majd, hanem a „Nem tudok semmilyen gazdasági költségvetési ésszerűsítést végrehajtani, ha a magyar gazdaságot nem tudjuk növekedései pályára állítani” – hangsúlyozta akkor a pártelnök.

Az elemzők mégis azt mondják, a Fidesz számára nehézséget jelenthet a könnyű megoldásokra vágyó szavazók kielégítése.

"A Fidesz jelenlegi népszerűsége figyelemre méltó mértékben a párt támogatóinak illuzióin alapul: úgy gondolják, létezik fájdalommentes kiút Magyarország jelenlegi helyzetéből" - idézi Richter Sándort, a bécsi székhelyű WIIW munkatársát az AP.

A hamarosan kormányra kerülő párt ígérete szerint fényt derítenek a szocialistákhoz köthető tucatnyi korrupciós ügyre, amelyek közül néhányat már a rendőrség és az ügyészség is vizsgál.

A párt ígéreti között szerepel a bürkrácia csökkentése, például az adórendszer egyszerűsítése és a minisztériumok számának csökkentése is.

A Financial Times napközbeni tudósítása szintén a Fideszre váró reformokat, és a kétharmados győzelmében rejlő lehetőségeket taglalja. Így megemlíti, hogy a párt megváltoztathatja az alkotmányt, és messzire ható reformokat indíthat. Az FT is az önkormányzati rendszer átalakítását, a külföldi magyaroknak adandó állampolgárságot és a parlamenti képviselők számának csökkentését említi.

A forint az elmúlt hetekben komolyan erősödött, annak a felismerésnek következtében, hogy egy erős felhatalmazással Orbán Viktor radikálisabb gazdasági programot folytathat.

gazdasági növekedés Orbán Viktor Krekó Péter kétharmad
Kapcsolódó cikkek