Közélet

Nézegessen fotókat a 20 éves a Hubble űrteleszkópról

Húsz éve, 1990. április 24-én állította Föld körüli pályára a Discovery űrrepülőgét a Hubble űrteleszkópot.

A Hubble űrteleszkóp 1990. április 24-től a csillagászat történetében új lehetőséget biztosított, és teljesen megváltoztatta az emberiség viszonyát a világegyetemhez. Az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Űrhivatal (ESA) közös projektjét eredetileg 1983-ra tervezték, de számos felmerült probléma miatt elhalasztották.

A terv szerint a földfelszíntől 569 kilométer magasságban, orbitális pályán mozgó, a Földet 97 másodperc alatt megkerülő szerkezet segítségével jobban megismerhető a világegyetem, és annak keletkezése. A teleszkóp által küldött felvételek a világűr egy addig nem ismert arcát mutatták, és mind a mai napig. A feltevés beigazolódott: 1990. előtt ilyen részletes fotókat nem láthatott sem kutató, sem más érdeklődő.

A jubileumot a NASA a Hubble legújabb fotósorozatával ünnepli. Az új felvételek a galaxis legnagyobb csillagformáló régióinak egyike, a Carina-csillagköd apró szeletét mutatják. A három fényév magas, hűvös hidrogéntornyokat a csillagköd falából felemelkedő por díszíti. A jelenet hasonlít a Hubble klasszikus „A teremtés oszlopai” című fotójához még 1995-ből, de még lenyűgözőbb.

 

 

 

űrteleszkóp csillagászat Hubble világegyetem
Kapcsolódó cikkek