Közélet

OVB botrány: Szigeti Péter ma lemondhat - Ki a felelős?

Az OVB keddi ülésén ismét a jogalkotó parlamentet tette felelőssé a vasárnapi botrányért, de azt is nehezményezték a tagok, hogy a választási iroda nem látta el őket kellő információkkal.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem felelős a vasárnapi szavazási botrányért, amit el kell kerülni a második fordulóban – hangoztatta a testület keddi ülésén. Szigeti Péter elnök továbbra is főként a jogalkotó, vagyis a parlament felelősségét firtatta azért, hogy egyes szavazókörökben többórás sorban állás alakult ki. Halmai Gábor továbbra is amellett érvelt, hogy a szavazás befolyásolásának elkerülése erősebb alkotmányos jog, mint a közérdekű adatok minél előbbi kihirdetése. Az OVB alelnöke szerint nem tragédia, hogy az állampolgárok csak este 22 óra után tudják meg az eredményeket.

Többen azt hangoztatták, hogy a testület alulinformált volt, s nem tudták pontosan hány szavazókört érintett a probléma, s kiemelték, hogy a szavazás lebonyolítása nem az ő feladatuk. Halmai kifogásolta, hogy a már egy hete lehetett tudni az igazolással szavazók számát, így fel lehetett volna készülni az Országos Választási Irodának-nak (OVI) a tumultus megakadályozására.

Az OVB azt kéri az OVI-tól, hogy a második fordulóra készítsenek arról listát, hogy mely szavazókörben számíthatnak sok igazolással szavazóra.

Virág Rudolf, az OVI elnöke tegnap azt ígérte, hogy az igazolással szavazók figyelmét többször is felhívják majd, hogy ne a szavzás napján vegyék fel magukat a névjegyzékbe, és az egész nap folyamás voksolhatnak.

Szigeti az ülés után dönt lemondásáról, Virág még mindig az őt kinevező miniszterre, és magára tartozónak véli a kérdést.

Jóri András adatvédelmi biztos tegnap azt javasolta a választási szerveknek hogy már este hét órától közöljék az eredményeket a második fordulóban.

OVB botrány Jóri András szigeti péter
Kapcsolódó cikkek