Közélet

Mintegy 30 államtitkárral alakulhat meg a kormány

Az államtitkárokra is jelentős szerep vár majd Orbán Viktor kormányában. Már körvonalazódik az első nagyobb konfliktus a kinevezendő miniszterek miatt, mégpedig a belügy vezetésére kijelölt Pintér Sándor körül, aki a 2006-os rendőri fellépés irányítóját, Gergényi Péter hozzáállását törvényesnek minősítette.

Hétfő óta az már biztos, nyolc csúcsminiszter lesz a Fidesz-KDNP kormányban, de az államtitkárok kilétét illetően továbbra sok a kérdőjel. Ha az eddig helyesnek bizonyuló sajtótalálgatások igaznak bizonyulnak, akkor mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya. Ők irányítanák a csúcsminisztériumok alá kerülő területeket, mellettük pedig minden tárcának lenne egy politikai (parlamenti) és egy közigazgatási államtitkára.

A leendő államtitkárok között több ismert személy van. A külügyben Németh Zsolt lesz a parlamenti államtitkár, a honvédelmiben Simicskó István, az agrártárcánál pedig Ángyán József. Az igazságügyet Répássy Róbert menedzseli. A nemzeti erőforrások minisztériumában a költő Szőcs Gézához tartozik a kultúra, Hoffmann Rózsáé lesz az oktatás, Szócska Miklósé az egészségügy, Soltész Miklósé pedig a szociális terület. 
A gazdasági minisztériumban a stratégiáért Cséfalvay Zoltán felel, a fejlesztésiben Bencsik János az energetikáért, Nyitrai Zsolt az informatikáért, Fónagy János a közlekedésért.

A politikai államtitkár helyettesíti a tárcavezetőt az Országgyűlésben és a kormányüléseken, míg a közigazgatási államtitkár az apparátusért, a jogszabály-előkészítésért felel. (A Bajnai-kabinetben az államtitkárok száma 20, a szakállamtitkároké pedig 51 volt). Mindezzel nagyjából visszaállna az 1998 és 2002 közötti államtitkári szerkezet. A legtöbb államtitkár egyébként várhatóan a humán csúcstárcánál, valamint a Navracics Tibor vezette közigazgatási-igazságügyi minisztériumnál lesz.

 „Nincs alternatívája a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotásának, a jogszabályt az első törvényalkotási csomagban kívánja benyújtani a Fidesz. Elképzelhető, már nyárra megszületik az új szabályozás” – nyilatkozta Németh Zsolt. A külügyi államtitkárságra esélyes szakpolitikus hozzátette: egyéni kérelem alapján állítják helyre a magyar állampolgárságát a határon túli magyar kérelmezőknek, akiknek ehhez – a mostani szabályokkal ellentétben – nem kell majd letelepedniük Magyarországon.

„Egyes bezárt vasúti szárnyvonalakon akár már idén helyreállhat a személyszállítás, ha nincs műszaki probléma” – ígérte Fónagy János.
Az már konkrétum, hogy államtitkári rangban Illés Zoltán fogja felügyelni a környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet a vidékfejlesztési tárcánál az Orbán-kormányban. „Nem fog leértékelődni a környezetvédelem, hanem éppen ellenkezőleg: az új szerkezet sokkal inkább felértékeli a területet. Megszűnik az a konfliktus, hogy az egyes szakterületek más-más tárcákhoz tartoznak” – mutatott rá Illés Zoltán.


Már a Jobbik is zöld lett - elszámoltatás nem lesz?
Sajnáljuk, hogy a környezetvédelem nem kap önálló minisztériumot az újonnan felálló kormányban – mondta Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. A Jobbik úgy látja: Pintér Sándor belügyminiszteri jelölése azt mutatja, a Fidesz csak szólamokban támogatja az elszámoltatást. Szerintük Pintér „máris a 2006 őszi rendőrterror fő felelőseinek mentegetésén dolgozik".
Pintér első nyilatkozatában Gergényi Péter volt budapesti főkapitány szerepéről azt mondta, nem hiszi, hogy törvénytelenül járt el a zavargások megfékezésében. Ezen állítlag több fideszes politikus is felkapta a fejét.

államtitkárok orbán-kormány
Kapcsolódó cikkek