Közélet

Pártok, osztozkodás: itt a végeredmény - Milyen ruhát hord Vona?

Délután végül sikerült megállapodni az ellenzéki pártoknak a bizottsági pozíciókról, miután az MSZP átengedte a Jobbiknak a nemzetbiztonsági grémium vezetését, cserében a számvevőszéki és költségvetési, a foglalkoztatási, és a fogyasztóvédelmi bizottság vezetéséért.

Az MSZP három, a Jobbik kettő, az LMP egy bizottsági elnököt ad, ez az arány a bizottsági alelnököket illetően pedig 6:6:4 lett – állapodtak meg tegnap délután a második egyeztetési fordulóban az ellenzéki pártok a bizottsági pozíciókról.

A délelőtti sikertelen egyeztetés után délután Mesterházy Attila bejelentette, hogy az MSZP lemond végül a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, azt átengedi a Jobbiknak.

A szocialisták cserében kérték a számvevőszéki és költségvetési bizottság  vezetését, és a délelőtti tárgyalási fordulóban jelzett foglalkoztatási, valamint a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját.

A Jobbik elfogadta az MSZP javaslatát, és azt is, hogy az MSZP alelnöki szinten vegyen részt a mezőgazdasági, valamint a mentelmi bizottságban. A megállapodás szerint a Jobbik adja az alelnököt az alkotmányügyi, valamint az önkormányzati bizottságban.

A megegyezés szerint tehát a szocialisták adják az elnököt a számvevőszéki és költségvetési, a foglalkoztatási, valamint a  fogyasztóvédelmi bizottságban.

A Jobbik a nemzetbiztonsági, valamint az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási testületet, az LMP pedig a fenntartható fejlődés bizottságát vezeti.

Az összesen 19 parlamenti bizottság alelnöki posztjaiból az MSZP-nek a gazdasági, a honvédelmi, a külügyi és határon túli magyarok, a fenntartható fejlődés, a mezőgazdasági és a mentelmi bizottságban lehet alelnöke. A Jobbik alelnököt ad az alkotmányügyi, a gazdasági, az önkormányzati, az egészségügyi, a külügyi és határon túli magyarok és a sportbizottságban; az LMP pedig az emberi jogi, az európai  ügyek, az oktatási, tudományos és kutatási, valamint a kulturális és sajtóbizottságban.
Abban is megegyeztek, hogy pénteken az Országgyűlésben aláírják a bizottsági struktúrát rögzítő és az irodaházi szobák elosztásáról szóló politikai megállapodást. Az MSZP  különvéleményt csatol, mert szerinte a külügyi bizottság vezetése a szokások ellenére nem került az ellenzékhez.
A leköszönő szocialista pártelnök Lendvai Ildikó megkérdezte Vona Gábort, hogy az alakuló ülés méltóságának megőrzése jegyében fenntartja-e korábbi szándékát és olyan öltözetben jelenik-e meg, amely nem egyezik a teljes közvélemény  egyetértésével.

A Jobbik elnöke megköszönte az aggódó szavakat öltözködési stílusáért, és közölte, hogy egyedül a frakcióból fekete mellényben, fehér ingben  jelenik meg az ülésen.

Az öltözetet pedig mindenki annak nevezi majd, aminek akarja. A Jobbik képviselői pénteken körbeállják a Szent Koronát, és ott is elmondják parlamenti esküjüket. Mesterházy szerint ez az eskü nem méltó a köztársaság eszméjéhez.

 

 


[enews_gallery id='300119']

Szent Korona parlamenti bizottságok Jobbik Lendvai
Kapcsolódó cikkek