Közélet

Ellentmondásos helyzetben a határon túli magyarok egy csoportja

Régen látott egyetértés övezte az országban és annak Házában azt, hogy állampolgárságot kapnak a határon túl élő magyarok.

2010. május 26-én vastaps jelezte a Parlamentben, hogy az Országgyűlés megadta az állampolgárságot a nemzet minden tagjának a Trianonban meghúzott határokon túl, kiköszörülve ezzel a 2004. december ötödikei népszavazás csorbáját.

Van azonban a határon túli magyaroknak egy csoportja, amelynek tagjai most ellentmondásos helyzetbe kerültek. Ők azok, akik évek óta Magyarországon élnek, és nem tapsot hallanak, ha állampolgárságot kérnek, hanem egy géphangot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal telefonközpontjából: "Honosítás. egyes gomb". Utána pedig két évig tartó ügyintézés következik.

Az InfoRádió megkereste a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, ahol egyelőre nem talált illetékest, aki megmondta volna: meggyorsítják-e a Magyarországon élő határon túli magyarok állampolgárságának ügyintézését azután, hogy a ténylegesen külföldön élők jövőre hozzájuk képest aránytalanul könnyebben igényelhetnek kedvezményes honosítást.

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal határon túli magyarok
Kapcsolódó cikkek