Közélet

K-Monitor: etikai aggályok az ÁSZ-elnökjelölt körül

Több szempontból is problémásnak tartja a K-Monitor Iroda az Állami Számvevőszék vezetésére kiszemelt Domokos László jelölését.

A politikus személyével kapcsolatban a párttagságon túl számos egyéb etikai aggály is felmerül, a civil szervezet éppen ezért arra kéri a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjait, hogy fontolják meg Domokos kinevezését. 

Osztja a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda a Transparency International magyarországi tagozatának azon aggodalmát, amely szerint egy pártpolitikus jelölése az Állami Számvevőszék élére veszélyezteti az ország demokratikus stabilitását.

Az állami és a pártok gazdálkodása felett őrködni hivatott szerv függetlensége alapvető feltétele a mindenkori hatalom számonkérhetőségének, amennyiben tehát a Fidesz-KDNP ragaszkodik saját pártpolitikusának jelöléséhez, azzal nem csak az ÁSZ működését lehetetleníti el, de saját korrupcióellenes törekvéseit is hitelteleníti.

Mindezen felül a K-Monitor Iroda arra is felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP által kinevezni kívánt Domokos László jelölése számos etikai aggályt felvet. Az Állami Számvevőszék élére a szervezet hatékony működése érdekében egy megbecsült, elismert, független, széles társadalmi bázissal rendelkező, és főképp feddhetetlen előéletű szaktekintélyt kell kinevezni. A Domokos László nevéhez fűződő és a sajtóban napvilágot látott kétes ügyek (többek között az ÁSZ által törvénysértőnek ítélt kötvénykibocsátások, a saját fizetésére vonatkozó közérdekű adatok kiadásának megtagadása, valamint a kétségbe vonható lakhatási támogatás) mind arra utalnak, hogy Domokos személyében nem a legmegfelelőbb embert találta meg a kormánypárt a nagy súlyú szervezet vezető posztjára. 

Domokos László K-Monitor Állami Számvevőszék
Kapcsolódó cikkek