Közélet

Kivették az alkotmányból a Horn Gyula négyötödös szabályát

Az Országgyűlés ma megszavazta a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozattervezetet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök nyújtott be. Emellett módosították az alkotmányt az alkotmánybírák jelölése terén.

Kinyilvánították: az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek. „Legyen béke, szabadság és egyetértés” – ezzel a mottóval kezdődik a nyilatkozat. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 MSZP-s, egy jobbikos (Novák Előd) és 15 LMP-s politikus.

Az új rendszer részeként módosították az alkotmányt. Csak a Fidesz-KDNP többség szavazta meg, hogy a jövőben nem a parlamenti pártok frakciójának egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tehet javaslatot az Alkotmánybíróság tagjaira, hanem a pártok által szerzett mandátumok arányának megfelelő összetételű, nyolctagú bizottság.

A kormánypártoknak így nagyobb befolyást biztosító javaslata ellen több civil szervezet is tiltakozott, az MSZP és az LMP is bírálta a jelölőbizottság összetételének megváltoztatását. Szerintük veszélyben a demokrácia, mert kétségessé teszik az alkotmánybírák függetlenségét.

Az alkotmánybírákat jelölő bizottságról szóló törvénytervezetbe a Fidesz belevett egy teljesen más módosító javaslatot is: kivették az alkotmányból a Horn Gyula által betett négyötödös szabályt, amely szerint az új alkotmány előkészítésének szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges. Már nem. Hivatalossá vált az is, hogy június 29-30-án lesz az államfőválasztás.


[enews_gallery id='416501']

Országgyűlés alkotmány alkotmánybírák
Kapcsolódó cikkek