Közélet

Megtört az átok: csökkent az álláskeresők létszáma

Megtört a válság kitörése óta megfigyelhető trend, hiszen az álláskeresők létszáma egy év viszonylatában is csökkent – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) májusi statisztikáiból.

Az ÁFSZ adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma a májusi zárónapon 556,2 ezer fővolt, 45,3 ezer fővel kevesebb, mint az előző hónapban. Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest is csökkent, – mégpedig 1,4 százalékkal –amely a korábbi hónapokban tapasztalt növekvő trendeket megtörte.

A nyilvántartott álláskeresők májusi záró-létszámában a pályakezdők száma 9 százalékkal, míg a nem pályakezdőké 7,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy hónappal korábban.

2010 májusában a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 568,3 ezer fő volt, míg a szezonálisan kiigazítás előtti, eredeti regisztrációs létszámadat 556,2 ezer főt tett ki.

Nemcsak az álláskeresők, hanem a csoportos létszámleépítési bejelentések száma is csökkent az elmúlt hónapban. Májusban ugyanis 16 cég, összesen 543 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein.

Az előző hónaphoz képest 465 fővel (46,1 százalékkal) csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. májusi bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős, 78,8 százalékos csökkenés volt, ami 2023 főt jelent.

Rossz hír ugyanakkor, hogy 2010 májusában a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest csökkent. A munkáltatók ebben a hónapban 40,4 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 4,0 ezer darabos (9,0 százalékos), az előző év májusához képest csekély mértékű, 0,8 ezer darabos (2,1 százalékos) csökkenést mutatott.

munkaügy foglalkoztatottság álláskereső áfsz munkaerő
Kapcsolódó cikkek