Közélet

Országszerte apadnak a folyók!

Tovább mérséklődött az árvízveszély Borsodban, már csak két településen folyik aktív védekezés, egyre többen térhetnek vissza otthonaikba, a vártnál is gyorsabban apad a Duna – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. A Tisza Szolnoknál kedden tetőzik, a Duna tetőzését Mohácsnál csütörtök-péntekre várják.

Országszerte apadnak a folyók, így Borsodban is sokat javult a helyzet – derül ki az MR1-Kossuth Rádió összeállításából.

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője elmondta, hogy aktív védekezés, gátmegerősítés Borsodban már csak Sajóládnál és Ócsanálosnál van. Gesztely és Ócsanálos között este helyreállították az átszakadt töltésrészt a Hernád mentén.

Miskolc "felszabadult"

Újra járható a 3-as számú főút Miskolc határában a felsőzsolcai és az arnóti körforgalom között; az M30-as autópálya mindkét oldali felhajtóját is megnyitották a forgalom előtt. Bár a felsőzsolcai körforgalmat az árvíz miatt még nem nyitották meg, de Miskolc lényegében "felszabadult", a várost az M30-as autópályán el lehet hagyni Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanakkor számos alsóbb rendű út továbbra is járhatatlan, nem közlekednek a kompok sem. Három településre - Tornabarakony, Tornaszentandrás és Hernádszentandrás - továbbra sem lehet bemenni személyautóval.

A vártnál is gyorsabban apad a Duna

A Duna és a Tisza mentén még intenzív védekezési munkák folynak. Dunaszekcsőn 300 házat kell megvédeni az áradástól, ott a 2006-as rekordárvízhez közeli vízállástól tartanak. Budapestnél, ahol hétfőn tetőzött a Duna, a vártnál is gyorsabban apad a folyó, ezért ma reggel 8 órától valószínűleg másodfokúra csökkenthetik az árvízvédelmi készültség a fővárosban.

Ha a Duna hasonló ütemben apad tovább, már holnap lehúzódhat a víz az alsó rakpartokról, és megkezdődhet a takarítás. Az árvíz miatt minden idők legnagyobb szúnyoginváziójától tartanak a Dunakanyarban, de az önkormányzatoknak nincs elég pénze az irtásra.

A kormány kifizeti a védekezésre fordított költségeket

A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit - jelentette be szerdán a védekezéssel megbízott miniszteri biztos. Bakondi György jelezte: most az a legfontosabb feladat, hogy biztosítsák azoknak a családoknak a lakhatását, akiknek az otthona megsemmisült az árvízben.

Duna borsod kormány árvíz kártérítés árvízkár
Kapcsolódó cikkek