Közélet

TI: Újabb alkotmányos kontrollt fenyeget a Fidesz

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint az Állami Számvevőszék vezetőinek jelölése kapcsán a Transparency International magyarországi szervezete aggodalmát fejezi ki az eddig stabilnak értékelt magyarországi demokratikus intézményrendszer átpolitizálása miatt.

A szavazás előtt felhívják a parlamenti képviselők figyelmét, hogy az ellenőrző szervek függetlenségét, és ezáltal a demokratikus rendszer hatékony működését, hosszú távon pedig annak stabilitását veszélyeztetheti, ha a független szervek vezetői a jelölő párt politikusai. 
 
A Transparency International (TI) elfogadhatatlannak tartja, hogy az Állami Számvevőszéket, amelynek feladata az állam bevételeinek, kiadásainak, valamint az állami hasznosításának ellenőrzése, valamint a pártok gazdálkodásának ellenőrzése az a Fidesz-KDNP koalíció elnök-jelöltje vezetné, aki 12 éve parlamenti képviselő, a Fidesz frakció tagja, korábban frakció-vezető helyettese.
 
A TI aggályosnak tartja a felállítandó Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Fidesz-KDNP elnök-jelöltjét is. A hatóság feladata az ORTT megszűnésével a tisztességes, hatékony verseny kialakulásának, illetve fenntartásának elősegítése az elektronikus hírközlési ágazatban és ezt csak kormánytól független vezetéssel valósítható meg.

A pártok delegálási rendszerének köszönhetően az ORTT sem tudta eredményesen ellátni ezt a feladatot, ugyanakkor hitelességének garanciája volt, hogy elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelölte. Az új Hatóság vezetőjének jelölése kizárólag a miniszterelnök feladata lesz. A tervek szerint a testület vezetőjének jelöltje az ORTT volt tagja, előtte 8 évig a Fidesz frakció parlamenti képviselője.
 
A különböző felügyeleti és ellenőrző szervek függetlenségének hiánya növeli a pártérdekek érvényesülésének kockázatát a közérdekkel szemben. A függetlenséget számos jogintézményi garanciával kell biztosítani, többek között az elszámoltathatóság megteremtésével, a jelölési folyamat átláthatóságával, az összeférhetetlenségi szabályok kikényszerítésével. Ha ezek bármelyike sérül, a szervek nem lesznek képesek a törvény szerinti feladatukat hatékonyan ellátni.

alkotmányos Nemzeti Hírközlési Hatóság TI Transparency International Fidesz Állami Számvevőszék ORTT
Kapcsolódó cikkek