Közélet

Szakpolitikában Győri Enikő, politikai munkában Tabajdi Csaba az éllovas

A magyar európai parlamenti képviselők közül a szakpolitikai munkában a fideszes Győri Enikő, a politikai aktivitás terén Tabajdi Csaba végzett az élen az új ciklus első évében – áll a Policy Solutions elemzésében. A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő elmúlt egy éves munkáját értékelte, szakpolitikai és politikai kategóriák szerint.

Szakpolitikai munkában Győri Enikő, fideszes EP-képviselő nevéhez fűződött a legtöbb tevékenység az elmúlt egy évben. Annak ellenére, hogy Győri nem kapott – az egyébként a legnagyobb presztízzsel járó – raportőri megbízatást, az uniós szinten is jelentős témákban benyújtott és elfogadott több tucat módosító indítványával hamar jelentős szakmai elismerést vívott ki magának. A módosító indítványok tekintetében a gazdaságpolitikai szakértő Győri Enikő az egész EP negyedik legaktívabb képviselője volt.

Szakmai munka tekintetében a második helyet a szintén fideszes Surján László érdemelte ki a Policy Solutions elemzése alapján. Surján kiemelését az indokolja, hogy a legösszetettebb munkát igénylő szerepben, raportőrként ő került leginkább a figyelem középpontjába, az összes magyar képviselő közül ő kapta a legjelentősebb szakmai megbízatást. A fideszes képviselő az EP történetében első kelet-európai képviselőként kapott lehetőséget arra, hogy az költségvetéséről szóló parlamenti javaslatokat jelentésben összegezze.

A szakpolitikai munkában a harmadik helyezést Göncz Kinga szocialista képviselő érdemelte ki. Göncz mellett szólt az elmúlt év másik, uniós is szinten is igen jelentős, a vállalkozásokat segítő mikrohitel-programról szóló jelentés kidolgozása. A volt szocialista külügyminiszter emellett a módosító indítványok tekintetében is sokat dolgozott, a második legtöbb javaslatot benyújtva a magyarok közül.

Az új ciklus első évében kiemelkedő politikai aktivitást mutatott Tabajdi Csaba, az MSZP delegációvezetője. Nevéhez fűződik – holtversenyben – a legtöbb plenáris felszólalás, a legtöbb a Bizottságnak és a Tanácsnak feltett parlamenti kérdés, illetve holtversenyben a második legtöbb állásfoglalási indítványhoz csatlakozott.

Tabajdi előkelő helyét azonban nemcsak a mennyiségi szempont, hanem tevékenységének a magyar érdekek védelme tekintetében releváns volta is indokolja: kitartóan érvelt a Tokaji márkanév szlovák regisztrációja ellen és határon túli magyar ügyekben is sokszor mutatkozott meg.

A politikai tevékenységek tekintetében második helyet a jobbikos Morvai Krisztina szerezte meg. A Policy Solutions a politikai munka rangsorában a harmadik helyet a fideszes Kósa Ádámnak adta.

Európa Göncz Kinga unió győri enikő Tabajdi Csaba
Kapcsolódó cikkek