Közélet

Tölgyessy: újrahódítja Magyarországot Orbán Viktor

Két hónappal a választások után töretlen az Orbán-kormány támogatottsága, ám eddig még kevés tényleges gazdaság- és társadalom-átalakító döntés született, inkább Magyarország meghódítása történik – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A közvélemény-kutatások adatai szerint egyelőre töretlen az Orbán-kormány választói támogatottsága, igaz nincs ellenzék sem, amely hatásosan ellent mondott volna a módszeresen térfoglaló új hatalomnak – fejtette ki véleményét Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A politológus szerint a Fidesz kétharmados hatalma ellenére eddig kifejezetten kevés tényleges gazdaság- és társadalom-átalakító döntés született. A kormánytöbbség Tölgyessy szerint inkább döntően a hatalma kiterjesztésére használja kétharmados felhatalmazását.

A kormány az elődje által hátrahagyott csontvázakra hivatkozó mozgástér-bővítési kísérlete ugyan látványosan kudarcot vallott, mégis Orbán Viktor 29 pontjával fenntartotta cselekvőképessége hitét.

Tölgyessy úgy látja, a Fidesz ellenzékben nem készített az ország valós helyzetéhez igazodó, részletes gazdasági és társadalompolitikai cselekvési terveket. Orbán Viktor mégis kirobbanó önbizalommal használja a közhatalom eszközeit: egyelőre azonban a szimbolikus ügyek forradalma, és főleg Magyarország meghódítása történik.

A miniszterelnök nem csupán a végrehajtó hatalom kulcspozícióiba emeli kipróbált embereit, hanem minden lehetséges posztra személyes elkötelezettjeit helyezi. Először a kormányzati kabinetelv helyére állított egy erősen hierarchikus vezetési szerkezetet, majd a központi közigazgatás vezetőinek lecserélése következett. Végül az indoklás nélküli felmondás lehetősége tette teljessé a közigazgatás feletti kormányzati ellenőrzést.

politika Tölgyessy kormány Fidesz
Kapcsolódó cikkek