Közélet

V4-ek: szlovák-magyar csörte vagy együttműködés?

A magyar-szlovák viszonyt is olyan pragmatikus együttműködéssé kellene alakítani, mint amilyen a román-magyar kapcsolatrendszer – mondta a visegrádi államok (V4) keddi, budapesti csúcstalálkozója előtt Szarka László történész, Szlovákia-szakértő a Duna Televízió reggeli műsorában. Úgy látja: az új szlovák kormányzat "nyitányában" benne van a lehetőség egy szakértői alapon előkészített fordulatra a két ország között.

Pozitív a cseh-szlovák közös nyilatkozat lényege, amelyet a két ország a visegrádi államok - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - keddi, budapesti csúcstalálkozója előtt tett – mondta a Duna Televízió Hattól nyolcig  című műsorában Szarka László történész. A két fenti ország ugyanis eddig soha nem látott összhangban megerősítette, hogy a közép-európai együttműködés számukra kiemelt fontosságú.

Szarka László szerint eddig inkább az volt a jellemző, hogy vagy Klaus cseh államfő, vagy éppen Szlovákia üzente azt, hogy sok minden más együttműködés fontosabb számukra, mint a V4-eké. Megjegyezte: érdemes odafigyelni Mikulás Dzurinda új szlovák külügyminiszter pozsonyi Új Szónak adott nyilatkozatára. Dzurinda többek között azt mondta: a visegrádi országok húsz éves együttműködése mindenfajta aggályt és kételyt eloszlatott, erre az együttműködésre ennek a négy országnak szüksége van.

A szakértő szerint külön súlyt ad a regionális együttműködésnek, hogy jövőre fél évig Magyarország, fél évig pedig Lengyelország tölti majd be az soros elnöki tisztét. "Be lehet vinni az EU-ba a visegrádi együttműködés olyan elementáris közös érdekeit, mint az agrár-együttműködés vagy az energiapolitika. A négy ország együttes megjelenése az ágazati politikákban az unióban is súlyt tud adni a csoportosulásnak" - mondta Szarka László.

A történész szerint ha komolyan vennénk az együttműködést, sokkal messzebb lehetnek már most is. Főként igaz lenne ez akkor, ha nem a "bilaterális nehezékek", jellemzően a szlovák-magyar problémák terhelnék húsz éve óta ezt az együttműködést.

A V4-csúcson várható szlovák-magyar találkozó elé nagy várakozással tekintenek mindkét ország szakértői, mivel az első személyes kontaktusnak irányadó jellege is van a továbbiakra nézve. Szarka László a problémák között megemlítette a Malina Hedvig-ügyet, amelyet szerinte az új szlovák belügyminiszter is nehezen feloldhatónak nevezett, és időt, türelmet kért a megoldásra.

A két új kormány (magyar-szlovák) közötti viszonyt a kettős állampolgárság is nehezíti, ebben Szarka László szerint az új szlovák kabinet álláspontja is "eléggé sarkos". Nem veszítenék el ugyan szlovák állampolgárságukat azok, akik magyar állampolgárságot kérnek, de Szlovákia nem is engedélyezi ezt az eljárást saját területén.

kettős állampolgárság Szlovák politika V4 Visegrád magyar
Kapcsolódó cikkek