Közélet

"Atomháború" Németországban

Angela Merkel német kancellár felszólította az E.On és az RWE AG atomerőműveket, álljanak elő alternatívákkal az általa tervezett nukleáris adóval kapcsolatban, amelyet ez a két cég - a többihez hasonlóan - ellenez.

Ezzel tovább éleződött a kancellár asszony és a német közművek és az atomipar között támadt konfliktus. A nyári szabadságát követő első tévéinterjújában Merkel nem volt hajlandó engedni abból a júniusban bejelentett tervéből, mely szerint adót vetnének ki az atomerőművek profitjára, ezzel a német szövetségi kormány évi 2-3 milliárd eurós bevételre tesz szert.

"Javaslatot tettünk az bevezetésére, s mivel nincs más elképzelés az asztalon, ragaszkodunk hozzá"- hangoztatta Merkel a Bloomberg jelentése szerint. "Készek vagyunk tárgyalni az energiavállalatokkal, ha van más javaslat, de egyetlent sem látok" – hangoztatta a kancellár. A kabinet új energia stratégiát dolgoz ki, amelynek része lenne az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása. Az E.On és az RWE az idei évben a legrosszabbul teljesítő cégek között szerepel a DAX index tagjai között, mindkét cég azzal fenyeget, hogy idő előtt bezárja atomlétesítményeit, amennyiben az adót bevezetik.

Egyébként Merkel, akinek kormánya rekord szintet ért el a negatív megítélés terén, nem csak az energiaipari vállalatokkal, de más óriáscégekkel is szembemegy. Több jelentős német cég, így a Siemens, a ThyssenKrupp, valamint a Deutsche Bank nyílt levélben fordult a kancellárhoz, amelyben a tervek átgondolására kérték Merkelt, mondván: nem az energiacégeknek kell befoltozniuk a költségvetés lyukait.

nukleáris adó E-on Merkel RWE
Kapcsolódó cikkek