Közélet

"Forró ősz" előtt Európa - Mennyire népszerűek a politikusok?

Próbára teszi a vezető politikusok népszerűségét a nehéz gazdasági helyzet kezelése

Kemény ősz vár a nyári szabadságról visszatért európai vezetőkre. A továbbra is nyomasztó gazdasági nehézségek, a megszorítási kényszer, illetve a nagy társadalmi ellátórendszerek elodázhatatlan reformja miatt a társadalmi elégedetlenség fokozódására lehet számítani. Ráadásul a viszonylagos gazdasági siker sem mindig elegendő a kormányzati népszerűséghez.
A francia államfő kilátásai enyhén szólva sem rózsásak. Nicolas Sarkozy kemény takarékossági intézkedésekre kényszerül az idén várhatóan a 8 százalékát kitevő deficit miatt. Mindezt egy olyan országban kell megtennie, ahol mindeddig a költségvetési megszorítás kifejezés is tabunak számított. Ezenfelül az elodázhatatlan nyugdíjreform keresztülvitele kapcsán is óriási társadalmi ellenállásra lehet számítani. A szakszervezetek máris tömeges sztrájkokra készülnek.
Mindeközben Sarkozy népszerűsége már az ősz előtt a mélybe csúszott. A választók kétharmada szívesebben látna baloldali győztest az elnöki székben a 2012-es választás után – írja a Reuters. Ezen még az illegális táborokban élő romániai romák „hazareptetése” sem segített, jóllehet az államfő a közbiztonság romlása és az illegális bevándorlók tömegei miatt feszült lakosság körében nyilván a népszerűsége erősödését várta a lépéstől. Ehelyett a jogvédők, a baloldal, az EU és más csoportok össztüzét irányította magára. Ráadásul még a bevándorlásellenes francia Nemzeti Front rosszallását is kiváltotta, mivel a jobboldali párt szerint az intézkedés csupán olcsó kampányfogás, és nem szolgálja a probléma tényleges megoldását.
Németországban ugyanakkor az uniós összehasonlításban imponáló gazdasági eredmények (VG, augusztus 30., 5. o.) sem voltak elegendőek ahhoz, hogy megóvják a kereszténydemokrata-liberális koalíció népszerűségét. A legutóbbi, múlt heti felmérés tanúsága szerint mind a konzervatívok (CDU-CSU), mind a liberálisok (FDP) népszerűsége a mélyben van.
Angela Merkel kancellár népszerűségét először a görög hitelválság kezelésére összedobott uniós mentőcsomaggal kapcsolatos halogatás tépázta meg, jóllehet azóta már sokan inkább előrelátásként értékelik Berlin korábbi szigorúságát. A június végén bejelentett 80 milliárd eurós mentőcsomag szintén komoly társadalmi rosszallást váltott ki.
A berlini kabinet számára azonban várhatóan a „továbbszolgáló” atomerőművekre kivetni tervezett lesz a legkényesebb őszi téma, mind a gazdasági szereplők ellenállása, mind az ellátásbiztonság és az árak miatt aggódó lakosság reakciói miatt. Ráadásul Merkel számára még a konjunktúra miatt váratlanul megnőtt adóbevételek elköltése is kényes feladat lesz, ha a gazdasági ésszerűségnek is meg akar felelni, de egyes népszerű intézkedésekről sem kíván lemondani. JK

A „Duce” „Júdás” ellen

Kifejezetten „drámai őszről” beszél a Financial Times az olasz politikai élettel kapcsolatban. Bár Silvio Berlusconi kormányfő továbbra is bizakodóan nyilatkozik a következő hetekben várható bizalmi szavazások előtt, a korrupciós ügyek és kényszerű megszorítások miatt megcsappant népszerűségű politikus helyzete bizonytalan. Miután júliusban szakított korábbi fő szövetségesével, a jobbközép nemzeti szövetséget (AN) vezető Gian Franco Finivel, csak utóbbi elhatározásától függ, hogy megadja-e a kisebbségbe szorult kormánynak a kegyelemdöfést.

Jól jellemzi a politikai indulatokat, hogy Finit „Júdásnak” titulálták a saját elnöklete alatt működő parlamenti alsóházban a Berlusconihoz hű képviselők, míg a kormányfőt „Ducénak” nevezték ellenfelei.

Jól jellemzi a politikai indulatokat, hogy Finit „Júdásnak” titulálták a saját elnöklete alatt működő parlamenti alsóházban a Berlusconihoz hű képviselők, míg a kormányfőt „Ducénak” nevezték ellenfelei. -->

Sarkozy politikusok népszerűsége francia GDP
Kapcsolódó cikkek