Közélet

Demeter: pártpolitikai célokra használták a titkosszolgálatokat

Dokumentumok áttanulmányozása révén és szakértők véleménye alapján jutottak a titkosszolgálatok működésével, illetve Szilvásy György volt titokminiszterrel kapcsolatos megállapításokra – mondta Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel.

Egyértelműen pártpolitikai célokra használták a szolgálatokat a korábbi időszakban - szögezte le a Duna Televízió szerda reggeli műsorában Demeter Ervin. A kormánypárti politikus ezzel kapcsolatban visszautalt 2008 szeptemberére, amikor is az akkori titokminiszter, Szilvásy György - arra hivatkozva, hogy támadás érte a kormányzati informatikai rendszert - összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Azóta kiderült, hogy az informatikai rendszerekbe való betörést egy olyan személy végezte, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal foglalkoztatott, és ezt a személyt maga az akkori miniszter mutatta be a hivatalnak - szögezte le Demeter Ervin.

Az illető személy - akinek a kiléte a politikus szerinte egyelőre államtitok - jogosulatlanul vitt el különböző helyekről informatikai adatokat. Példaként Demeter Ervin a parlament informatikai rendszerét, illetve egy napilap újságírójának elektronikus levelezését említette.

Kérdésre válaszolva Demeter Ervin kijelentette: már most is eléggé tisztán látnak az ügyben. Szeretnék még meghallgatni a két volt főigazgatót, ezt követően összeállítják a jelentésüket, illetve megteszik azokat a javaslatokat, amivel elérik, hogy "a jövőben ilyen ne fordulhasson elő".

politika nemzetbiztonság Szilvásy György titkosszolgálat
Kapcsolódó cikkek