Közélet

Gyorshajtók büntetése - Még mindig van kiskapu

Megtarthatják jogosítványukat a száguldozók. A rendőrök csak akkor veszik el a vezetői engedélyt, ha még a helyszínen gyorshajtáson érik a sofőrt. Ha traffipax rögzíti a kihágást, akkor csak bírságot kell fizetni az autósnak.

Volt olyan autó, amelyik az M6-os autópályán 130 helyett 247-el száguldott – ezért a legmagasabb, 300 ezres bírságot kapta. Egy másik 231-gyel ment az M1-esen, őt 130 ezer forintra büntették. Tavaly volt olyan sofőr, aki háromszor kapott 300 ezer forintos csekket. A jogosítványát ettől függetlenül nem vették el – írja az atv.hu.

Az objektív felelősség elve szerint ugyanis ha traffipax készít fotót a gyorshajtóról, az autó üzembentartóját büntetik. A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint a mostani szabályozás nem fogja vissza a száguldozókat, az tartaná vissza őket, ha elvennék a jogosítványukat.

„A jogosítványt csak attól tudják elvenni, aki ténylegesen vezetett, márpedig ha traffipaxos az eset, akkor az üzembentartó hivatkozhat arra, hogy nem fogja a saját hozzátartozóját vádolni, és akkor csak közigazgatási bírságot tudnak kiszabni” – mondta el Kovács Kázmér.

gyorshajtó Kovács Kázmér traffipax jogosítvány magyar autóklub gyorshatjás
Kapcsolódó cikkek