Közélet

"Néhány hét múlva a Fidesznek már tényleg kormányoznia kell"

A Fidesz előnye alig hagy valóságos tétet a voksolásnak, a fordulat lehetőségében senki sem hisz. Az MSZP újra maradványpárt lett, a Jobbik nyomulásából alig maradt valami, az LMP pedig még nagyon zöld. Orbán Viktor szinte minden számára elérhető hatalmi posztot meghódított, de néhány hét múlva már nemigen tehet mást, mint belekezd a kormányzásba.

Minden idők talán legunalmasabb választási kampányának hajrája előtt állunk, a Fidesz roppant előnye alig hagy valóságos tétet a voksolásnak. A pártok rutinszerűen sulykolják régi paneljeiket, kirakják plakátjaikat és bemutatják jobbára ismert jelöltjeiket, de az egészből hiányzik a lényeg: a valóságos verseny izgalma - mondta Tölgyessy Péter az MR1 - Kossuth Rádió műsorában.

Senki sem hisz a fordulat lehetőségében. Még a tavaszihoz képest is alig mondanak valami érdemlegeset a pártok. A kormány a nyár eleje óta nem állt elő újabb, pontokba szedett akciótervvel. A szocialisták riogatnak és ígérgetnek, de leginkább meglévő szavazóikat akarják elvinni voksolni. A többiek is iparkodnak, ám nincs ellenzéki párt, amelynek jelöltjeiből sugározna az akarás ereje. Mégis, éppen a tét hiánya teheti valamelyest bizonytalanná a végeredményt: a várható alacsony részvétel nehezíti az előrejelzést. A Fideszt a közvélemény-kutatók általában túlmérik. A kormánytöbbség népszerűsége az utóbbi hetekben egy kicsit mérséklődött, ám így is némileg magasabb, mint tavasszal volt. A feléje irányuló roppant várakozások következtében azonban a Fidesz csak akkor tekintheti vitathatatlan sikernek teljesítményét, ha lényegében megismétli országgyűlési diadalát.

A kérdés leginkább csak a második helyek sorsa

A Fidesz legyőzésére leginkább a szocialisták sikeresnek látott polgármestereinek akad valamennyi esélye. Ám nem sok ilyen van, és egy részük nem is indul a mostani voksoláson. 2006-ban az öt regionális központ közül még három szocialista polgármestert választott, most közülük a szegedinek van a legjobb kilátása az újrázásra. A további három, közel százezres városból 2006-ban még kettőben: Székesfehérvárott és Nyíregyházán baloldali városvezető győzedelmeskedett, de most egyikük sem indul. Érdemleges hatalom koncentrálódik még a többi megyei jogú településen és vagy három tucat közepes városban, ezeket a Fidesz emberei bizonyára szeretnék egytől-egyig megnyerni.

Alighanem minden szocialista polgármester megválasztását szabályos diadalként üdvözli majd a baloldal, ám, hogy egy ilyen eredmény mennyit is ér valójában, az nagyban függ majd az adott település közgyűlésének összetételétől. Egyéni kerületekben még a sokszorosan újraválasztott baloldali helyi képviselőknek is nehéz lesz győzni, a választási rendszer nyári módosítása után viszont alig maradt listás hely a városokban.

Néhány hét, és eljön a kormányzás ideje

A Fidesz kétharmados győzelme után aligha lehet másmilyen az ellenzék állapota. A nyugatos polgárosodás igénye önálló párttal még csak képviselve sincs a magyar politikában. Orbán Viktor a remény hallatlan erejével eddig szinte minden számára elérhető hatalmi posztot és lelket meghódított, ám néhány hét múlva már nemigen tehet mást, mint belekezd a kormányzásba. A rohamozásban felülmúlhatatlan kormányfőnek egyszerre arányérzékéről, kompromisszumkészségéről és diplomáciai képességeiről szükséges tanúbizonyságot tennie. A sikerhez az országot tartósan előrevivő egyensúlyt kell teremtenie szavazóinak módfelett szertehúzó érdekei között. Úgy szükséges végrehajtania a hazai viszonyok okos korrekcióját, hogy azt a külföld, a pénzpiacok is támogatni tudják.

ellenzék önkormányzati választások kormányzás
Kapcsolódó cikkek