Közélet

Százmilliárdos késések

A közintézményekre 30, az üzleti szférára 60 napos maximális fizetési határidőt vezetne be a késedelmes teljesítésekkel kapcsolatos, 2000-ben született uniós irányelv októberben esedékes módosítása.

Lennének ugyan kivételek, ám az új szabályok jelentősen szigorítanák a mostani feltételeket – mondta lapunknak az irányelv-módosítás jelentéstevője, Barbara Weiler EP-képviselő.

A kifizetések 22 százaléka még mindig késedelmesen érkezik meg a jogosultakhoz az EU-ban. Az Intrum Justitia követeléskezelő 2010-es európai fizetési index felmérése szerint az EU-nak éves szinten 300 milliárd eurónyi veszteséget okoznak a nemfizetés miatti leírások. A csúszások pedig olykor több hónapot is kitesznek.

A magyar körbetartozások által leginkább sújtott ágazat, az építőipar szakszövetsége üdvözölte az EU-s terveket. Igaz, a 30 és 60 napos határidőt a magyar szabályozás is ismeri, ám egy meglehetősen szerencsétlen kitétel – „a felek más határidőben is megállapodhatnak” – miatt ennek jelenleg alig-alig érződik a hatása. Az új szabályozás hatálybalépésére jövőre kerülhet sor.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

késések fizetési határidő EU
Kapcsolódó cikkek