Közélet

Tarlós verhetetlen, Botka verhető

A Századvég Budapesten és Szegeden is végzett politikai témájú közvélemény-kutatás szeptemberben. Ezek eredménye szerint a fővárosban jelentős a kormányzó pártok és Tarlós előnye, Szegeden azonban még semmi nem dőlt el.

Budapest, pártlisták

A Századvég szerint a Budapesten az országos átlagnál magasabb a választásokon részvételüket biztosra ígérők aránya. A fővárosi választók 58 százaléka menne el szavazni a most vasárnap esedékes önkormányzati választásokon, országosan ez az adat 52 százalék.

Az összes megkérdezett 43 százaléka szándékozik a Fidesz-KDNP pártlistáját támogatni Budapesten. Ebben a körben az MSZP-re a válaszadók 15, a Lehet Más a Politikára azok 13 százaléka szavazna. A kérdezettek 4 százaléka voksolna a Jobbik listájára, 25 százalékuk pedig nem mondta meg, vagy még nem döntötte el, melyik pártot fogja támogatni október 3-án.

A biztos szavazó pártválasztók körében is háromszoros a kormánypártok előnye (61%) a szocialistákhoz képest (21%). A részvételüket biztosra ígérők körében azonban az MSZP szavazói már jóval többen vannak az LMP-jénél (12%). A Jobbik Budapesten 3 százalékon áll; más pártok listájára a biztos szavazó pártválasztók közül szintén 3 százaléknyian voksolnának.
 
Budapest, főpolgármester-jelöltek

Az MSZP és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjeinek támogatottságbeli különbsége nagyon hasonló a párttámogatottság esetében mérthez. Tarlós Istvánra az összes megkérdezett 47 százaléka készül szavazni, Horváth Csaba neve mellé 16 százalékuk húzná be az ikszet. Az LMP jelöltjére, Jávor Benedekre minden tízedik választópolgár szavazna, a Jobbik jelöltje, Staudt Gábor pedig mindössze 4 százalékos támogatottsággal bír. Az emberek 23 százaléka bizonytalan, vagy nem nyilatkozik döntéséről.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve Tarlós István 57 százalékon áll. A támogatottsági sorrendben őt Horváth Csaba követi, akire a budapestiek 22 százaléka szavazna. A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP-s Jávor Benedeket 16, Staudt Gábort 5 százaléknyian támogatják.

Szeged

A közvélemény-kutatás szerint összébb zárult az MSZP és Fidesz jelöltje közötti támogatottsági olló szeptemberben. Az önkormányzati választásokon az összes válaszadó 34 százaléka Botka Lászlót, a szocialisták jelöltjét, 29 százalékuk B. Nagy Lászlót, a Fidesz-KDNP jelöltjét favorizálja. A Jobbik színeiben induló Keresztúri Csaba 4 százalékon áll. A két leginkább támogatott párt közötti verseny már csak azért sem tekinthető lezárnak, mert a szegediek egyharmada még nem döntötte vagy árulta el, kire szavaz majd október 3-án.

A biztos szavazó pártválasztók körében még kiegyenlítettebb a Botka László és B. Nagy László közötti párharc - a két politikus fej-fej mellett áll. Az MSZP polgármesterjelöltjét a szegediek 48 százaléka, Fidesz-KDNP-jét azok 45 százaléka támogatja. Ebben a körben a Jobbik polgármesterjelöltje a választók 5 százalékának számíthat a támogatására.

pártlisták Századvég Budapest közvélemény-kutatás Botka Szeged tarlós önkormányzati választások
Kapcsolódó cikkek