Közélet

A TASZ e-mailekkel árasztaná el Orbánt

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampányt indít a kormánynak az Alkotmánybíróság hatáskörének megkurtításával kapcsolatos döntése ellen.

A "Védjük meg a jogállamot" címmel ma délelőtt elindított kampány keretében a tiltakozók e-mail küldhetnek Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének.

Az Alkotmánybíróság tegnap határozatával alkotmányellenesnek minősítette és hatályon kívül helyezte a 98 százalékos különadóról szóló törvényt. A testület többek között a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmának megsértése és a jogbiztonság sérelme miatt döntött így az ügyben.

A kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János válaszul néhány órán belül egyéni képviselői indítvánnyal törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé, amelyek egyrészt Alkotmánymódosítással elvonnák az Alkománybíróság hatáskörét a fenti ügyben, másrészt mégis elfogadtatnák az Országgyűléssel a kifogásolt adótörvényt.

 „Példátlan cinizmus, hogy a jogállami intézmények elleni támadást a FIDESZ azzal indokolja, hogy a jogállam már megszilárdult. A helyzet ahhoz hasonló, mintha valaki mellérúgná a labdát, majd a fair play-re hivatkozva kiszélesítené a focikaput, és még a bírótól is elvenné a sípját“- kommentálta a törvényjavaslatokat Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

A TASZ megfogalmazása szerint a magyar demokrácia 21 éves történetében példátlannak tartja az esetet. A jogvédők szerint az Alkotmánybíróság hatáskörének ilyen irányú csökkentését semmi sem indokolhatja.

A ma délelőtt indított kampány sikerét a TASZ szerint jelzi, hogy a szervezet késő délutáni Facebook-bejegyzése arról számol be, hogy a nagy számú jelentkező teljesen leterhelte a Társaság weboldalát üzemeltető szervert.

 

jogállam Lázár e-mail Társaság a Szabadságjogokért Alkotmánybíróság TASZ levél
Kapcsolódó cikkek