Közélet

Medián: évek óta nem volt ilyen nagy a „jó irányt” vélők aránya

A kormánypárti szavazók az önkormányzati választások sikere után is kitartóak – írja a HVG. A Medián által készített felmérés szerint nő a derűlátók száma, de a közhangulat nem mondható optimistának.

Évek óta nem volt ilyen nagy a „jó irányt” vélők aránya, 2003 nyara óta mindössze 2006 áprilisában, az akkori választási eredményt követően volt a mostaninál is egy hajszállal szélesebb körű a derűlátás, és hosszú idő után először vannak számottevő többségben az optimisták, írja a HVG.

A kormánypárti szavazók 82 százaléka szerint jó az irány, míg az ellenzékiek 69 százalékának ellentétes a véleménye. A pártreferencia nélküliek az ellenzékiekhez állnak közelebb, 53 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok.

Ahogy összességében többségbe (47 százalék, szemben a 39 százaléknyi borúlátóval) kerültek a derűlátók, összefüggésben van azzal, hogy a kormánypártok előnye a választani tudó biztos szavazók körében még mindig több mint háromszoros, igaz a nyár elején még hatszoros volt, jegyzi meg a cikk írója.

A közhangulatban, májusban bekövetkezett ugrásszerű emelkedés a lakosság megelőlegezett bizalmát jelezte, azonban a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások azóta többször is romlottak. Jelzés értékű, hogy a kormány tényleges munkába állása nem javította tovább a lakosság helyzetértékelését, ráadásul a közhangulat jelenleg sem nevezhető optimistának. A legtöbben a helyzet változatlanságát tartják a legvalószínűbbnek, és a választások óta többen valószínűsítenek a következő évre visszaesést, mint ahányan bármekkora javulást.

A devizahitelesek bizalmának megingását jelezheti az, hogy míg július elején 53 százalékuk, három hónappal később már csak 44 százalékuk vallotta magát a Fidesz szavazójának. Azonban valamelyest enyhült az utóbbi hónapban a körükben mért pesszimizmus, de még így is 27 százalékuk tartotta közepesnél valószínűbbnek, hogy olyan helyzetbe kerülhet, amikor már nem tudja fizetni a törlesztő-részleteket.

A lakosság legnagyobb része elsősorban a világgazdasági folyamatokat hibáztatja az alacsony forintárfolyamért, azonban nem elhanyagolható, hogy az összes válaszadó 14 százaléka, a devizahitelesek 17 százaléka inkább vagy teljes mértékben a Fidesz-kormányt teszi felelőssé.

A legismertebb vezető politikusok népszerűségi listáját negyedik hónapja Orbán Viktor vezeti, annak ellenére, hogy a népszerűsége május óta mérsékelten csökkenő tendenciát követ. A húszas lista első 13 helyén kormánypárti politikusok találhatók. Az elmúlt egy hónapban csak Pintér Sándor és Schiffer András népszerűségében mutatkozott némi növekedés, jelenleg az LMP frakcióvezetője a legkedveltebb ellenzéki szereplő a húszas listán.

LMP Medián közhangulat Orbán Viktor népszerűség Fidesz
Kapcsolódó cikkek