Közélet

Narancsba borult települések

Budapest és valamennyi megyei közgyűlés a Fideszé, a megyei jogú városok közül Szeged ellenzéki

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz az önkormányzati választáson: Tarlós István lett Budapest főpolgármestere, mind a tizenkilenc megyei önkormányzatban megszerezték a többséget, és Szeged kivételével minden megyei jogú városban is ők nyertek. A budapesti kerületek elsöprő többségében is a Fidesz adja a polgármestert.

A várakozásoknak megfelelően Tarlós István győzött Budapesten, lapzártánk pillanatáig 201 ezer rá adott szavazatot számláltak össze, ami közel kétszerese a Horváth Csabára adott voksok számának. A fővárosi közgyűlésben 59 százalékos feldolgozottságnál 17 mandátumot szerezne a Fidesz, ez abszolút többséget jelent, hiszen az MSZP 10, az LMP és a Jobbik pedig 3-3 mandátumot kapna.

A bizonytalannak tartott városok közül Miskolcon egyértelmű győzelmet aratott a kormánypárti Kriza Ákos. A Fidesz fölénye egyértelmű a megyei közgyűlésekben is, a 2006-os 18 után immár mind a tizenkilenc megyében övék a többség, koalíciós kényszer nélkül. Olyan hagyományos baloldali bázisok is egyértelmű fölénnyel lettek a Fideszé, mint Nyíregyháza, Csepel vagy Pécs.

Szeged maradt az MSZP utolsó bázisa a megyei jogú városok közül, ahol Botka László közel hét százalékpontos előnnyel nyert annak ellenére, hogy a Jobbik visszaléptette jelöltjét a kormánypárt javára. A budapesti kerületek közül Angyalföldön a szocialista Tóth József nagy fölénnyel győzött, Pesterzsébeten Szabados Ákos szerzett szocialista győzelmet.

Kispesten az MSZP-s Gajda Péter, Soroksáron a független Geiger Ferenc, Újpesten néhány száz szavazatos, minden más kerületben pedig egyértelmű a Fidesz-fölény. A Jobbik Tiszavasváriban tudott nyerni Fülöp Erik révén, az LMP pedig Ivádnak ad polgármestert Ivády Gábor személyében. Gödöllőn a függetlenként induló Gémesi György toronymagas fölénnyel tartotta meg polgármesteri székét, Esztergomban pedig a szintén független Tétényi Éva győzte le közel kétharmados többséggel a fideszes Meggyes Tamást.

MSZP önkormányzatok Fidesz választások kriza ákos
Kapcsolódó cikkek