Közélet

Célkeresztben a közösségi oldalak

A magánszemélyek adatvédelmének javításáról indít konzultációt Brüsszel

Az új körülményekhez kívánja igazítani az 1995 óta hatályban lévő uniós adatvédelmi szabályokat az Európai Bizottság. Ennek érdekében tegnap konzultációt indítottak, amelyben a piaci szereplők észrevételeit várják. Brüsszel várhatóan jövő nyáron áll elő konkrét jogszabályjavaslattal.

A magánszemélyek jogainak védelme mellett a bürokrácia csökkentésével az adatok szabadabb áramlását is elő kívánja segíteni a bizottsági javaslat – fogalmazott Viviane Reding igazságügyi biztos. A tegnap közzétett adatvédelmi stratégia több alapvető célkitűzéssel kapcsolatban sorakoztat fel javaslatokat. Az egyik ilyen a magánszemélyek jogainak erősítése, hogy folyamatosan és áttekinthetően tájékoztassák őket személyes adataik felhasználásának módjáról. Brüsszel szerint fontos, hogy a polgárok kellő tájékozottság birtokában hagyják jóvá adataik felhasználását, illetve hogy rendelkezzenek a személyes adataik tárolásának megszüntetéséhez való joggal. Utóbbi szempont különösen a Facebook és más internetes közösségi oldalak esetében érdekes kérdés, amelyeken sokszor problémát jelent, hogy a felhasználók akaratuk ellenére sem tudják véglegesen törölni profiljukat a hálózatból.

Reding szerint fontos az is, hogy az állami hatóságoknak csak a terrorizmus, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez elengedhetetlenül szükséges mértékben szabad hozzáférniük a felhasználók védett adataihoz. Egyúttal azt is el akarja érni az igazságügyi EU-biztos, hogy a polgárok személyiségi jogainak sérelme esetén az eddiginél könnyebben lehessen büntetőeljárást indítani. Szerinte a fogyasztóvédelmi szervezeteknek – így az internetes szolgáltatásokat igénybe vevők érdek-képviseleti szervezeteinek is – meg kell könnyíteni, hogy jogsérelem esetén bírósághoz forduljanak.

jogászok bűnözés iwiw közösségi oldalak Facebook
Kapcsolódó cikkek