Közélet

Decemberben Orbán levelet küld a magánpénztári tagoknak?

Az origo információ szerint a kormányfő decemberben levélben fogja megkeresni a magánnyugdíjpénztári tagokat.

A lap cikke alapvetően a nyugdíjtörvények elfogadtatásának fideszes hátterét járta körbe, ebből kiderül, hogy a kormánypárti képviselők sem ismerték a kabinet pontos szándékait, és sokat bírálják az intézkedések kommunikációját.

A cikkből azonban kiderül az is, hogy a tervek szerint a kormányfő decemberben levélben keresi meg a pénztártagokat. Selmeczi Gabriella pedig a juttatásaikért állítólag aggódó nyugdíjasokat keresi majd meg, szintén levélben. A következő lépcső pedig szerinte a megmaradó, második pillérnek is nevezett önkéntes nyugdíjpénztárak erősítése lesz, ami a nemzetgazdasági miniszternek a napokban említett újabb, tavaszra ígért reformok csomagjában is hangsúlyos elemként jelenik majd meg

Az origo-nak nyilatkozó képviselők szerint a kormány próbálgatta, hogy milyen mélyen nyúlhat hozzá a nyugdíjrendszerhez, és számolt azzal is, hogy a múlt héten bejelentett megoldás csak tűzoltás, ami helyett pár éven belül jobbat kell találni. Több képviselő szerint nem volt tökéletes a döntés bejelentése sem, amiért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erős szavait okolták.

Az október végi, még csak 14 havi elvonásról szóló bejelentés és a múlt héten ismertetett végleges megoldás ellentmondásairól az [origo]-nak nyilatkozó kormánytag azt mondta: a tervek már egy hónapja megvoltak a végleges elvonásra is, de a koncepció fontos részletei - leginkább az, hogyan bírják rá a lehető legtöbb embert a visszalépésre - még nem készültek el. Mivel azonban a 14 havi elvonás összege a jövő évi költségvetés elszámolásához is elengedhetetlen, muszáj volt az előterjesztésnek legalább ezt a részét mielőbb benyújtani, nem volt idő megvárni a véglegeset.

A Fidesz vezetőségének szűk körében okozott némi vitát az a múlt szerdai kormányzati nyugdíjdöntés - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik befolyásos parlamenti képviselője. A politikus szerint a vitát a döntéssel járó politikai kockázatok váltották ki, végül azonban mindenki elfogadta annak szükségességét. Megjegyezte azt is, a nyugdíjrendszer körül korántsem volt akkora vita, mint korábban az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörének szűkítéséről.

A koncepció iránya végig világos volt, közben azonban folyamatosan finomodott - mondta a párt egyik befolyásos politikusa

magánpénztár Orbán Viktor magánnyugdíj Fidesz nyugdíjtörvény nyugdíj
Kapcsolódó cikkek