Közélet

Fidesz: A Szent Koronának helye van az alkotmányban

A Fidesz választási programja nem szólt ugyan az új alkotmány elkészítéséről, de teljesen egyértelmű volt a kampányban tett nyilatkozatokból, hogy a párt új alaptörvényt akar, ha meglesz hozzá a szükséges parlamenti többség – derült ki Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottsága alelnökének Duna Televízióban tett csütörtök reggeli nyilatkozatából.

A politikus azt is kimondta: szerintük nem lehet a Szent Korona-tan egy alkotmány közjogi alapja a huszonegyedik században, noha a Szent Koronának helye van az új alaptörvényben. Az Alkotmánybíróság jogkörei a következő fél évben dőlnek majd el.
 
"Úgy emlékszem, a Fidesz választási programjában valóban nem volt szó az új alkotmány elkészítéséről. De a kampányban tett nyilatkozatokból teljesen egyértelmű volt, hogy a Fidesz új alaptörvényt akar. Orbán Viktor több alakalommal is elmondta, nincs semmi tiszteletre méltó a jelenlegi alkotmányban" - így reagált Gulyás Gergely a Közbeszéd felvetésére, amely néhány, ide vágó kritikát idézett a fideszes képviselőnek. Hozzátette: valamennyi nagy párt megígérte az új alkotmányt 1990 óta, ám kétharmados felhatalmazás híján ebből végül semmi nem lett.  
 
"Mi úgy gondoljuk, hogy a Szent Koronának helye van az alkotmányban, de a Szent Korona-tant a huszonegyedik században nem lehet az alkotmány alapjaként elfogadni" - szögezte le Gulyás Gergely.

A politikus megjegyezte: szeretné, ha a későbbiekben az ellenzéki pártok újra visszatérnének az alkotmányozás folyamatához, "nyilván részt is fognak venni", és szeretnék a kormánypártok, ha minél több ellenzéki javaslat is beépíthető lenne a koncepcióba. 

Arra a felvetésre, hogy az elmúlt húsz évhez képest miben és hogyan lesz stabilabb az államszerkezet egy új alkotmány révén, a politikus azt mondta: "az alkotmányos berendezkedés nem volt rossz az elmúlt húsz évben, sok mindennek a stabilitását meg kell őrizni". 

 

Orbán Viktor Szent Korona Alkotmánybíróság alkotmány Gulyás Gergely alkotmányozás
Kapcsolódó cikkek