Közélet

Nem ingatta meg a Fideszbe vetett bizalmat az ősz

A parlamenti választásokat követően a közhangulat egyre javult, mind többen érezték úgy, hogy az országban jó irányban haladnak a dolgok. Az áprilisi eleji 11-ről szeptemberre 35 százalékra emelkedett a kedvező változásokat érzékelők aránya. A helyzetet negatívan minősítők csoportja időközben 82-ről 49 százalékra csökkent. Októberben viszont megállt a hangulat javulása, sőt valamelyest visszafelé billent a mérleg: 31 százalék szerint pozitív folyamatok látszanak, míg 54 százalék inkább a negatívumokat érzi dominánsnak.

Bár az önkormányzati választásokat mindegyik párt sikerként könyvelte el, az eredmények s ezek az optimista nyilatkozatok nem befolyásolták a pártok október végi erejét - áll a Népszabadság által közölt Szonda-Ipsos felmérésben.

Mindegyik politikai erő maradt azon a szinten, ahol szeptemberben is volt. Az eltérő mozgósítási potenciál megmutatkozott október 3-án, s azóta is megfigyelhető. A Fidesz híveinek aktivitási szintje meghaladja a szocialistákét, ebből adódik, hogy amíg a teljes lakosság köré ben három és félszer nagyobb a kormánypárt tábora, mint az MSZP-é (39-11 százalék), addig a biztos pártválasztók csoportjában négyszeres a többlete (66-16 százalék).

A jobbikosok eltökéltsége is erősebb, mint a szocialista párt táboráé, ezért az aktív szavazói körben szorosabban tapadnak az MSZP-re, mint a választókorú népességen belül. Az LMP nemcsak a támogatói kör méretét illetően marad le jelentősen az említett pártoktól, de a részvételi hajlandóságuk is alacsonyabb. Ennek következménye rendszerint százezer körüli elszánt szavazó, akik nyáron és ősszel a bejutási küszöb környékén – de inkább alatta, mint felette – tartották a pártot.

LMP MSZP közhangulat népszerűség Jobbik Fidesz
Kapcsolódó cikkek