Közélet

A munka törvénykönyve sem akadály a KT felszámolásánál

Mivel a kormány már december 31-ével fel akarja számolni a Költségvetési Tanácsot jelenlegi formájában, a tervezet kifejezetten erre az esetre hatályon kívül helyezi a munka törvénykönyvének valamennyi vonatkozó rendelkezését.

Megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal. Az Országgyűlés a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvény kétharmados részét 255 igen, és 90 nem szavazattal, a feles részét 254 igen és 91 nem vokssal fogadta el. A jogszabály - a salátatörvény hatályba lépésével - jogutód nélkül megszünteti a Költségvetési Tanács (KT) titkárságát, az új, háromtagú testületnek új jogosítványokat ad.

Elbocsátják a szervezet negyven fős stábját is és mivel ekkora elbocsátás csoportos létszámleépítésnek minősül, azt 30 nappal korábban be kellett volna jelenteni. Mint hogy a kormány már december 31-ével fel akarja számolni a KT-t jelenlegi formájában, a tervezet kifejezetten erre az esetre hatályon kívül helyezi a munka törvénykönyvének valamennyi vonatkozó rendelkezését. Az „új” passzus szerint ennek a tájékoztatásnak három nappal a törvény hatálybalépése után – vagyis a hét végén, a jövő hét elején – kell eleget tenni.

A tegnapi módosító csomag azt is világossá teszi, hogy a törvény hatálybalépésével megszűnik az elnök mellett tevékenykedő két KT-tag megbízatása. Emellett azonban a jövőben a költségvetés tervezetét még az országgyűlési benyújtás előtt meg kell küldeni az immár valóban csak három tagból álló, apparátus nélkül működő KT-nak, és alapvető hiányosságok esetén a testület jogosult lesz a tervezet ismételt véleményezésére is, ez a kormányt is újabb tárgyalásra kényszeríti a dokumentumról.

A Költségvetési Tanács három, ellenszavazat nélkül megválasztott tagja Schmitt Pálhoz intézett levelében azt kéri az államfőtől, hogy ne írja alá a jelenlegi KT intézményét megszüntető törvényt, mert az, meggyőződésük szerint csökkentené a közpénzügyek átláthatóságát és a gazdaságpolitika hitelességét.

KT Költségvetési Tanács munka törvénykönyve Kopits Schmitt
Kapcsolódó cikkek