Közélet

Egyéni vállalkozás megszüntetése - Részletek az APEH-tól

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése ideje alatt az egyéni vállalkozói tevékenység megszűntethető – derül ki az APEH mai közleményéből, amelyben részletezi az erre az esetre vonatkozó szabályokat.

Az egyéni vállalkozói tevékenység legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltethető. Az adózó nem kötelezett soron kívül benyújtani a személyi jövedelemadó bevallását, annak benyújtási határideje az adóévet követő év február 25-e.

A teljes közleményt megtekintheti itt

Abban az esetben, ha az adózó az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének idején úgy dönt, hogy egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti, akkor ezt a tevékenység szüneteltetése ideje alatt is bejelentheti. Ebben az esetben az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése utolsó napjának az egyéni vállalkozói tevékenység megszűntetésének napját és nem az azt megelőző napot kell tekinteni.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megszűntetése miatt az adózót ismételten soron kívüli bevallási kötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy korábban adózónak az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése miatt már eleget kellett tennie a soron kívüli bevallásadási kötelezettségének. Ezt az értelmezést erősíti, hogy az egyéni vállalkozónak a tevékenység megszüntetése miatt, vagy a szünetelés időszaka alatt is keletkezhetett adófizetési kötelezettsége.Az egyéni vállalkozó nem szüneteltetheti a tevékenységét, ha aktív állományú alkalmazottja van.

Az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó egyéni céggé alakulása esetén kiesik az eva hatálya alól és az egyéni cég alapítása miatt az egyéni cégbe átadott értéke  után az szja-törvény rendelkezései szerint kell adóznia.

Abban az esetben, ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó adóalanyisága egyéni cég alapítása miatt szűnik meg, akkor az eva adóalanyiság szempontjából kezdőnek minősül és az eva hatálya alá ismételten, mint egyéni cég a feltételek megléte esetén a kezdés évét első évnek tekintve a harmadik adóévre jelentkezhet be.

megszüntet eva szüneteltet bevallás APEH egyéni vállalkozás szja egyéni vállalkozó
Kapcsolódó cikkek