Közélet

Nagyot zuhant a Fidesz, de az MSZP nem nyert rajta

Jelentősen csökkent a Fidesz népszerűsége a Szonda Ipsos decemberi közvélemény-kutatása szerint, írja a Népszabadság.

A felmérésből kiderül, hogy a kormánypártra a teljes népesség 33 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 11, a Jobbikra 6, az LMP-re pedig 3 százalék. A bizonytalanok aránya pedig eléri a 45 százalékot. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 62, az MSZP 21, a Jobbik 10, az LMP 6 százalékon állt.

A kormánypárt támogatóinak 3,3-3,4 millióan vallották magukat a május-június időszakban, számuk novemberig 300 ezerrel csökkent, majd decemberig még ugyanennyien távolodtak el a Fidesz-től.

Leginkább a fiatalok és a kvalifikáltabb társadalmi rétegek fordultak el a kormánypárttól. Érdekesség, hogy inkább a kisvárosokban, falvakban fordultak el a kormánypárttól, mint az ország nagyobb lélekszámú településein.

Az MSZP tábora lényegében változatlan, 10-12 százalékos, ez 800 ezer és 1 millió voksot jelenthet az ellenzéki párt számára. A biztos pártválasztók között most először került 20 százalék fölé a szocialisták támogatottsága az áprilisi választások óta. A párt elutasítottsága pedig folyamatosan csökken, míg májusban a megkérdezettek 34 százaléka tartotta elfogadhatatlannak a pártot, mostanra ez az arány 20 százalékra csökkent.

A második Orbán-kormány megalakulása óta először kerültek többségbe azok, akik a kormány teljesítményét inkább gyengének tartják - derül ki a Medián felméréséből. A fél éve mért 21 százalékról jelentősen, 32 százalékra nőtt a Fideszre semmiképpen sem szavazók aránya. A TÁRKI decemberi adatai szintén a kormánypárt szavazóinak elbizonytalanodását mutatják.

Továbbra is nagy a kormánypártok fölénye a változatlanul alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben, ugyanakkor érzékelhető mértékben csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora - olvasható a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet decemberi felmérésében.

LMP Medián kutatás felmérés MSZP szonda közvélemény Jobbik Fidesz Tárki
Kapcsolódó cikkek