Közélet

A nemfizetés a legnagyobb kockázat - Magyarország jó pozícióban

Az immár 18. alkalommal megjelentetett politikai kockázati térkép szerint a világgazdasági fellendülés ellenére is több országban emelkedett, mint csökkent a politikai kockázatok szintje.

Az Aon Risk Solutions, az Aon Corporation kockázatkezeléssel foglalkozó üzletágának térképe, mely itt érhető el, a politikai kockázatokat 211 országban és területen mérte. Az elemzés olyan kockázati tényezőket vett figyelembe, mint a valuta átválthatatlansága, meg nem valósítható pénzügyi tranzakciók, sztrájkok, zavargások, lázadások, civil felkelések, háborúk, polgárháborúk, nem fizetés, politikai beavatkozás, az ellátási lánc megszakadása, továbbá a jogi- szabályozási kockázatok.

A 2011-ben 19 ország kapott az előző évnél rosszabb minősítést, 11 ország viszont alacsonyabb kockázatú kategóriába került.  “Vélt vagy valós kockázatot jelent a nem fizetés megjelenése a világ több országában. 13 szigetország került magasabb kockázati kategóriába annak következtében, hogy a turizmus hanyatlása érezhető hatást gyakorolt gazdaságukra.” - emelte ki Beverley Marsden, az Aon Risk Solutions’ krízismenedzsment csoportjának társigazgatója.

A pénzügyi világgazdasági válság negatív hatással volt a hagyományosan alacsony kockázati szinttel rendelkező országok gazdaságára is. Ebben az évben Izland az első Nyugat-Európai ország, mely az alacsony kockázati szint helyett közepes kockázatú besorolást kapott. Több ország viszont, mely korábban a közepes vagy magas kockázatú volt, előnyt kovácsolva a globális kereskedelmi kapcsolatokból csökkentette politikai kockázatait.  Ez a tendencia látszik Dél-Amerika országaiban-Brazíliában, Kolumbiában és Mexikóban ahol az elmúlt öt évben folyamatos a javulás. Az Aon szakértői szerint a politikai kockázatok mindaddig emelkedni fognak, amíg a piac instabil, de visszatér a normális szintre amint a világgazdaság növekedésnek indul.

Magyarország a második legalacsonyabb fokozatú kockázati értéket kapta az államadósság nem fizetését, a sztrájkok, zavargások előfordulását, és a valuta átválthatatlanságát illetően.

kockázat politika politikai kockázat politikai térkép nemfizetés válság
Kapcsolódó cikkek