Közélet

Beperelték a dán miniszterelnököt a Lisszaboni Egyezmény miatt

A dán legfelsőbb bíróság elfogadhatónak ítélt meg egy, a dán miniszterelnök elleni perkezdeményezést, melyben azzal vádolják, hogy népszavazás nélkül fogadta el a Lisszaboni Egyezményt - írta az EUObserver.

A 28 dán állampolgár által benyújtott vád elfogadása meglepetést okozott, különösen azért, mert 1996-ban a grémium elutasított egy hasonló vádat. Akkor a Maastrichti Egyezmény népszavazás nélküli elfogadását támadták a dánok. A Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök elleni vádak megfogalmazói között írók, színészek, professzorok és euroszkeptikus politikusok is megtalálhatóak. Indoklásuk szerint a Lisszaboni Egyezmény aláírásával a miniszterelnök az ország szuverenitásának egy darabját adta át Brüsszelnek, amihez egyedül nem volt joga.

Bár valószínűtlen, hogy a miniszterelnököt valóban el is ítélnék a szerződés aláírása miatt, a döntés komoly változásokat hozhat a jövőbeni szerződések aláírásának procedúrájában, tovább bonyolítva az EU-s egyezmények elfogadásának amúgy sem zökkenőmentes menetét. Egyelőre az sem világos, a per megnyerése esetén visszavonják az egész szerződést és népszavazást írnak ki, vagy csak a miniszterelnököt részesítik valamiféle büntetésben.

lisszabon miniszterelnök szerződés per EU egyezmény Dánia
Kapcsolódó cikkek