Közélet

EU a médiatörvényről: Gond, hogy Orbán átnyúlna a határokon

Neelie Kroes, az Európai Bizottság hírközlési ügyekben illetékes biztosa ma az Európai Parlamentben a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos meghallgatáson számolt be arról, milyen problémák merültek fel a Bizottságban a jogszabállyal kapcsolatban.

Kroes beszámolója szerint az Európai Bizottság úgy látja, előfordulhat, hogy a magyar médiatörvény nem egyeztethető össze az EU audiovizuális direktívájával, illetve az Európai Unióban elfogadott, a sajtó függetlenségére és szabadságára vonatkozó irányelvvel.

A biztos ismerteti a médiatörvénnyel kapcsolatban felmerült aggályok, úgy mint: az online tartalmakra vonatkozó regisztrációs kötelezettség, a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó passzus, valamint az a tény, hogy a Médiatanács a kormány kinevezések folyományként politikai kontrollt gyakorolhat a média felett.

Neelie Kroes emellett a meghallgatáson elmondta, hogy a médiatörvény szabályai a kormány szándéka szerint a más tagállamokban bejegyzett orgánumokra is vonatkoznak, ami pedig ellentmond a vonatkozó uniós irányelvnek. Eszerint minden hírközlőt annak a tagországnak a jogszabályai szerint kell elbírálni, ahol az székhellyel rendelkezik.

Az Európai Bizottság emellett vizsgálja a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó részt és – a biztos szavai szerint – nem csak az EU-s direktíva, de tágabb értelemben az unióban érvényes sajtószabadság kép keretében is értékelik a törvényt.

 

vizsgálat függetlenség Európai Bizottság Kroes médiahatóság médiatörvény
Kapcsolódó cikkek