Közélet

Külföldiek ellen irányult a moszkvai merénylet

A nyomozóhatóságok közölték: azonosították a moszkvai Domogyedovó repülőtéren végrehajtott robbantásos merénylet elkövetőjét.

Az illetékesek mai bejelentése szerint a harmincöt ember halálát okozó, több tucat utast megsebesítő támadást egy 20 éves észak-kaukázusi férfi hajtotta végre. Vlagyimir Markin, a nyomozócsoport vezetője a Ria Novosztyi tudósítása szerint leszögezte, hogy a terrortámadás elsősorban a külföldiek ellen irányult, ez magyarázza, hogy a robbantásra a reptér nemzetközi érkezési terminálján került sor.

A január 24-én elkövetett akcióért egyelőre semmilyen szervezet nem vállalt felelősséget, a nyomozók pedig közölték, hogy nem hozzák nyilvánosságra a feltételezett elkövető nevét. Markin szerint több embert őrizetbe vettek egy december 31-re tervezett terrortámadás kapcsán, míg másokat jelenleg köröznek. Ezen a napon egyébként dél-kelet Moszkvában egy szállodai szobában robbanás történt; állítólag véletlenül robbantotta fel magát egy terrorista, bombája összeszerelése közben.

A domogyedovói merényletre egy évvel azután került sor, hogy két, szintén észak-kaukázusi származású öngyilkos merénylőnő felrobbantotta magát a moszkvai metróban, harminckilenc ember halálát okozva.

repülőtér Domogyedovó merénylet kaukázusi Moszkva robbantás elkövető
Kapcsolódó cikkek