Közélet

Márciusig marad kormányfő, de pártja éléről lemondott az ír kormányfő

Brian Cowen ír miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy lemond a Fianna Fáil párt vezetéséről, de a március 11-i választásokig a kormány élén marad.

 Írországban még nem volt példa arra, hogy a kormányt a Fianna Fáil színeiben irányító miniszterelnök ne legyen egyben a párt vezetője is. Cowen helyzete tarthatatlanná vált a párt élén, miután kudarcot vallott kormányátalakítási kísérlete és ezért kénytelen volt kiírni a választásokat.

A súlyos megszorító intézkedések miatt rendkívül népszerűtlenné vált kormány hat miniszter lemondása miatt csütörtökre csaknem összeomlott, Cowen ezért a parlamentben bejelentette: kezdeményezi Mary McAleese államfőnél a törvényhozás feloszlatását, március 11-ére pedig kitűzi a választások időpontját.

A parlamentben a jövő héten szavaznak kormány ellen az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról. Egyelőre nem ismert, hogy mi a hozzáállása a kisebbik koalíciós partnernek, a Zöldeknek, akik csütörtökön - a lemondott miniszterek helyébe lépő újak megerősítésének a megtagadásával - kikényszerítették a választások kiírását.

fianna fáil Brian Cowen ír kormányfő
Kapcsolódó cikkek