Közélet

Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

A lakás-árverezési moratórium a fűtési szezon vége helyett április közepéig tart.

Meghosszabbították a lakás-árverezési moratóriumot – közölte Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek kedden.

A lakás-árverezési moratórium a fűtési szezon végéig volt eredetileg hatályban, melyet most április 15-ig hosszabbítottak meg. Eddig szól a kilakoltatási moratórium is.

A kilakoltatási moratórium egyes vélekedések szerint nem érte el célját. Több mint százezer ingatlant érintenek a végrehajtások, így a kilakoltatási moratórium végével nagyon sokan bajba kerülhetnek – mondta tavaly december elején Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak információs irodájának vezetője. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 105 ezer kilencven napon túli tartozást tartott nyilván ekkor.

Az áprilisig szóló kilakoltatási moratórium csak elodázza a problémát, a legtöbben ugyanis azok közül, akinek korábban átütemezték a hitelét, vagy részt vett valamilyen adósmentő programban, visszaestek a rossz adós kategóriába - mondta Kovács.

Arra is figyelmeztetett, hogy a bankok már készülnek a végrehajtásokra, különböző befektetői csoportok elkezdték az ingatlanadósságok kiértékesítését, és ha addigra nem tudunk valamit csinálni, körülbelül három megyeszékhelynyi ember lesz igen nehéz helyzetben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint körülbelül 16 ezer ingatlant veszélyeztet a végrehajtás. Ez egy féléves szám, és jelentős növekedést jelent a tavalyi év teljes, 19 ezres végrehajtási előkészítés vagy végrehajtás megindulásával összevetve – tette hozzá Binder István.

moratórium kilakoltatási moratórium fűtés elárverezés árverezés
Kapcsolódó cikkek