Közélet

Nem tudjuk, kire szavazzunk, ha "csak a Fideszre nem"

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása továbbra is a kormánypártok jelentős előnyét mutatja a hónapok óta igen alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben. Ugyanakkor januárban kismértékben tovább csökkent a Fidesz-KDNP szavazótábora, főleg a teljes népesség körében.

A Fidesz-KDNP szavazótáborának nagysága továbbra is többszöröse az ellenzéki pártokénak. Igaz ez annak ellenére is, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága december után tovább csökken, de az elszivárgó szavazók továbbra sem másik pártot választanak, hanem elbizonytalanodtak, és nem tudnak vagy nem akarnak másik pártot megjelölni.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a decemberi 43 százalékról 38 százalékra csökkent, míg a szocialista párté ebben a hónapban sem változott, hiszen támogatottságuk hónapok óta a januárban is kapott 10 százalékos szint körül alakul (decemberben 11 százalék volt).

Mindeközben a nem válaszolók aránya 35 százalékról 40 százalékra emelkedett, ami szintén a decemberi eredmények folytatása, azaz a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya tovább nőtt: novemberhez képest közel másfélszeresére duzzadt ez a csoport. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága a decemberi 67 százalékról 65 százalékra csökkent, az MSZP-é pedig változatlanul 17 százalék.

A másik két parlamenti párt támogatottsága alapvetően nem változott az elmúlt egy hónapban, hiszen a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6 százalék-a, az LMP-re 4 százalékuk szavazna, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt, míg a pártválasztók körében a Jobbik tábora 11 százalékra nőtt a decemberi 9 százalékról, az LMP-é viszont továbbra is 6 százalékot tesz ki. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mozog a mérhetőség határán, de az is csak alig 1 százalék a pártválasztókon belül.

LMP felmérés közvéleménykutatás MSZP Jobbik fidesz-kdnp pártválasztás szavazótábor TÁRKI
Kapcsolódó cikkek