Közélet

Kadhafi: Mártírként halok meg - Budapesten is átálltak követségi dolgozók

A líbiai diktátor televíziós nyilatkozatában leszögezte, hogy nem hagyja el országát és mártírként hal meg, ha kell. Mintegy harmincan tüntettek a budapesti líbiai követség előtt, két követségi dolgozó átállt a demonstrálókhoz.

Kadhafi mai nyilatkozatában az ördög támogatóinak nevezte a Líbia szabadságáért tüntetőket és azt állította, hogy a Líbiáról alkotott képet eltorzították. Hozzátette: Líbia ellenállt a múltban az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának is és most sem adja fel.

A diktátor úgy látja, a forradalmárok pusztán másolni próbálják a Tunéziában és Egyiptomban tüntetőket, ezért tovább fog harcolni ellenük. A lázadókat patkányoknak tituláló Kadafi meggyőződése, hogy a forradalmárokat egy kis csapat látja el fegyverekkel és drogokkal.

Mint mondta, senki nem állíthatja meg a zöld forradalom történelmi menetelését , a diktátor beszédében kikelt a és az Egyesült Államok ellen. A negyven éve uralkodó vezető azt állította, hogy a hatalom évtizedek óta a nép kezében van.

A vezető Zöld Könyvéről és Zöld forradalmáról bővebben itt olvashat!

Kimenekítették a magyarokat Líbiából

A Líbiában dolgozó magyarok a külügyminisztérium szóvivője közlése szerint már elhagyták az észak-afrikai országot. Pataki Eszter a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy már csak a Líbiába házasodott magyarok tartózkodnak a követségi dolgozókon kívül az országban, de ők nem kérték kimenekítésüket.

Az utolsó magyar munkatársait is hazahozta Líbiából a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. hétfőn - közölte Németh Imre, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. külföldi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese kedden az MTI kérdésére. A csoport alkalmazottai és az alvállalkozók azon a 80 milliárd forint értékű infrastruktúra-beruházás előkészítésén dolgoztak, amit 2010 márciusában nyert el a Vegyépszer.

A vezérigazgató-helyettes közlése szerint a tervezés fázisán dolgozott az a 16 magyar, akiket hazahoztak. Az utolsó 9 ember hétfőn érkezett Magyarországra. A magyar munkatársak fele a Vegyépszer csoport alkalmazottja, a többi alvállalkozó. A tavaly márciusban elnyert üzlet egyébként évtizedek óta a legnagyobb külföldi vállalkozása a magyar építőiparnak.

Mintegy harmincan tüntettek a budapesti líbiai követség előtt, két követségi dolgozó átállt a demonstrálókhoz. A demonstráción a rendőrség figyelmeztetett egy tüntetőt, aki bezúzta a követség hirdetőtáblájának üvegablakát.

diktátor forradalmár kadhafi tüntető Líbia
Kapcsolódó cikkek