Közélet

Lendvai: Gyurcsány egy megosztó figura

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem akarja szétszakítani az MSZP-t - mondta Lendvai Ildikó.

A szocialista országgyűlési képviselő úgy látja: a volt miniszterelnök nem törekszik arra sem, hogy a pártban vezető legyen. Az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó arról is beszélt, hogy szerinte miért nem lehet komolyan venni a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és egykori államtitkára, Fapál László ellen felhozott vádakat.

Gyurcsány Ferenc marad - jelentette ki Lendvai Ildikó. A szocialista politikus hozzátette: ezt majdnem biztosnak látja. Nem csak azért, mert ez az ésszerű, nem csak azért, mert tőle tudja, hanem azért is, mert ha valaki platformként akar működni egy pártban, az nem csupán egy bizonyos értékmennyiséget akar népszerűvé tenni, hanem azt is vállalja, hogy rész lesz az egészben - fejtette ki a képviselő.

Arra a kérdésre, hogy vezető akar-e lenni Gyurcsány Ferenc a pártban, Lendvai Ildikó úgy felelt: bárkinek joga van a pártban vezetőnek lenni, de rögtön hozzá is fűzte, hogy ezzel nyilván semmi újdonságot nem mondott, végül kijelentette: úgy látja, hogy a korábbi miniszterelnök-pártelnöknek nem ez a törekvése.

Mint minden "tehetséges és markáns" politikus, Gyurcsány Ferenc nyilván olyan pártot szeretne, amely a saját gondolatainak megfelel - ezzel persze mindannyian így vagyunk -, de tisztában van azzal, hogy ő nem egy a politikusok között, aki a párbéliek hibái, és egy jól felépített karaktergyilkosság miatt a magyar politika egyik megosztó figurája - vélekedett Lendvai Ildikó.

Szerinte ez a dilemmája az embernek és a pártnak is, hogy a "meglévő vonzerőt" mely poszton lehet ennek az indulatkeltő és megosztó hatásnak a figyelembe vételével a legjobban kamatoztatni. Lendvai Ildikó úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc köszöni, de most nem akar újra miniszterelnök-jelölt vagy vezető lenni.

A vezetők kijelöléséről, arról, hogy ki és mi dönt, a szocialista politikus elmondta: ez nem csak Gyurcsánynál, de mindenkinél ésszerűségi kérdés. És, folytatta Lendvai Ildikó, "ütődött" az a párt, amely nem teszi fel magának a kérdést a szóba jöhető jelölteknél, hogy többet visz vagy hoz. Hivatalosan a kongresszus választ miniszterelnök-jelöltet, de a mérlegelés minden párttestületben megelőzi a döntést - árulta el.

Most azonban nem miniszterelnök-jelöltet kell választanunk - szögezte le Lendvai Ildikó, aki hozzátette: "ahogy Gyurcsány Ferenc, mi is tudjuk, hogy az ő esetében mi a valódi dilemma. Ezért nem akar ilyen döntést kicsikarni."

Lendvai Ildikó MSZP Gyurcsány Ferenc szétszakadás
Kapcsolódó cikkek