Közélet

Médiatörvény: Megszületett a megállapodás az EU-val

Megállapodott a médiatörvény módosításáról a magyar kormány Brüsszellel.

Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában - jelentette be szerdán Brüsszelben Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője.

Neelie Kroes a mai bejelentéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Bizottság üdvözli, hogy a magyar kormány kész a módosításokra, Brüsszel pedig a jövőben is szoros figyelemmel követi, hogy a szükséges változtatásokat bevezették és következetesen alkalmazzák e – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A Bizottság négy területen kérte a médiatörvény módosítását, ezek a kiegyensúlyozott tájékoztatás, a származási ország elve, a regisztrációs kötelezettség, valamint a szabálysértés fogalmának meghatározása.

A megállapodás értelmében a médiatörvény a jövőben csak a hagyományos tömegterjesztéssel működő médiumok esetében alkalmazza a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét, így az nem vonatkozik a lekérhető médiaszolgáltatásokra. A médiatörvény a származási ország elve kapcsán nem büntetheti a más tagállamokban bejegyzett orgánumok által állítólagosan elkövetett szabálysértéseket.

A módosítások értelmében nem alkalmazható a médiaszolgáltatók előzetes regisztrációs kötelezettsége, hanem – az uniós direktívával összhangban – csak a szolgáltatások megkezdését követően, 60 napon belül kell bejegyeztetni az adott médiumot. Szintén módosult a szabálysértések meghatározása, az EU kérése szerint szigorúbban körülhatárolják azokat az eseteket, amelyek jogsértőnek tekinthetőek, így a jövőben csak a diszkrimináció, illetve a gyűlöletkeltés számít izgatásnak.

Jonathan Todd médiatörvény Neelie Kroes EU-biztos
Kapcsolódó cikkek